Stedendriehoek

‘Het vreemde iets minder vreemd maken’

TWELLO – Hoe zorg je voor een jaarafsluiting waar kinderen enthousiast aan mee willen werken? Simpel, je laat ze het zelf organiseren. Na een half jaar les over vier werelddelen (Azië, Europa, Afrika en Zuid-Amerika) kregen de eerstejaars scholieren van het Zone College in Twello de opdracht om een Wereldfestival te organiseren. Vol enthousiasme hebben ze dit in slechts drie dagen gedaan.

“Het doel van de lessen is om het vreemde iets minder vreemd te maken”, vertelt werelddocent Noortje van Boldrik. “Zij hebben een hoop geleerd over andere landen en culturen. Daarnaast sluiten ze het schooljaar met een positief gevoel af en de leerling wordt in zijn of haar kracht gezet. Ze kiezen zelf het werelddeel waar ze iets mee willen doen en welk talent zij willen benutten. We merken dat de motivatie echt toeneemt wanneer een leerling kan doen wat hij of zij leuk vindt en zelf de regie heeft. Als docenten zijn we allemaal supertrots. De leerlingen hebben enorm hun best gedaan. Ik krijg echt kippenvel van het eindresultaat.”

Als om 12.30 uur de deuren van de school worden geopend voor het festival, stroomt een heel divers publiek binnen: ouders, familieleden, vrienden en buurtbewoners. Ook zijn de groep 1-leerlingen van een basisschool uit de buurt uitgenodigd. “Een aantal leerlingen leiden hen rond en helpen hen bij de activiteiten. “Het festival is groots aangepakt en aan alle aspecten is wel gedacht. Zo is er een kassa, zijn er plattegronden, wegwijsbordjes, een backstage ruimte en eigen pers aanwezig. Een aantal leerlingen is zelfs als beveiliger aan het werk. “Het is mooi om te zien dat de grootste boeven uit de klas kiezen om beveiligers te worden.”

Naast optredens van verschillende leerlingen (waaronder dansgroepen, circusacts en gymnastiek) is er ook een markt waar onder andere sieraden, baksels en kaarsenhouders worden verkocht. Allemaal door de leerlingen zelf gemaakt. Enthousiasme, zenuwen, blijdschap, teleurstelling: de emoties druipen er vanaf. Helaas kan niet alles altijd goed gaan, maar dat lossen de eerstejaars netjes op met weinig hulp van de docenten. Het festival is echt een spektakel voor jong en oud. De eerstejaars mogen trots zijn op hun prestatie!