Stedendriehoek

Herdenking bij Indië Monument

DEVENTER – Voorafgaand aan de centrale Dodenherdenking werd donderdag 4 mei om 19.10 uur een kleine herdenking plaatsvinden bij het Indië Monument De Wachtende Moeder aan het Grote Kerkhof. Het monument herdenkt de gevallenen uit de oorlog in Indië en de nasleep ervan.

Op 4 mei werd stil gestaan bij de Deventer slachtoffers van de oorlog in Oost-Azië uit de periode 1945-1949. In de sokkel van het monument staan de veertien namen gebeiteld van de gesneuvelde Deventenaren. Zij liggen begraven op vier erevelden op Java: Tjandi (in Semarang), Kembang Kuning (Surabaya), Menteng Pulo (Jakarta) en Pandu (Bandung).

De herdenking van ingetogen aard werd begonnen met een korte toespraak door de voorzitter van Stichting Indië Monument Deventer. Er wordt muziek ten gehore gebracht en er zal een gedicht worden voorgedragen. Er zijn twee minuten stilte en er zijn krans- en bloemenleggingen. Iedereen is welkom om bloemen te leggen.

Na afloop, iets na 19.30 uur, werden de bezoekers uitgenodigd mee te lopen naar het Verzetsmonument tegenover het stadhuis. Deelname aan deze herdenking is kosteloos