Stedendriehoek

Grootste kunstwerk van glas

DEVENTER – Cliënten van Werk Leer Centrum Deventer van Dimence hebben een uniek glaskunstwerk onthuld op de buitenzijde van het gebouw op het Brinkgreventerrein, waar zij worden begeleid en werken aan hun herstel.

De onthulling van het kunstwerk vond tegelijk met de onthulling van de ‘nieuwe’ naam van het gebouw plaats. De oude naam Hermann Simon verdween van de gevel en de naam van Werk Leer Centrum Deventer, zoals het in de praktijk al enige tijd heet, werd onthuld.

Het idee voor het glaskunstwerk ontstond drie jaar geleden, toen cliënten in de Cliëntenraad aangaven kleur op het Brinkgreventerrein te missen. Werk Leer Centrum (WLC) Deventer pakte deze vraag op met cliënten van het glasatelier (onderdeel van het WLC), wat resulteerde in het zogenoemde ‘vissenproject’. Het glasatelier heeft lang aan dit kunstwerk gewerkt. Het is in Nederland op dit moment waarschijnlijk het grootste kunstwerk gemaakt van glas, door middel van de glasfusing-techniek in de buitenlucht. Veel cliënten werkten mee aan het kunstwerk. Sommigen sneden een hele vis, anderen golven, een bloemetje of enkele stukjes. Weer anderen zaagden de platen en balken voor het kunstwerk of schilderden de ijzers achter de platen.

Op weg naar zelfontplooiing
De vraag ‘Wat heb jij nodig om te groeien?’ was de start van het project. Het kunstwerk verbeeldt een vissenkom. Als je in de vissenkom blijft, wordt er altijd voor je gezorgd. De vis heeft geen enkele verplichting. Alleen leert de vis zo niet op zijn eigen benen te staan. Door de sprong te wagen richting de oceaan, ervaart hij moed en doorzettingsvermogen en daarmee de kans op zelfontplooiing.

Werk Leer Centra Dimence
In de vier Werk Leer Centra van Dimence in Almelo, Nijverdal, Lettele en Deventer werken mensen met psychische problemen in een beschermde omgeving aan hun herstel. Ze krijgen daarbij ondersteuning van allround vakbegeleiders op het gebied van werk, leren en dagbesteding, bij het ontdekken van hun wensen en ambities. De werkplaats geeft de cliënten, naast het aanleren van werkzaamheden en competenties, ook structuur in de week. Het is een ontmoetingsplaats waar een cliënt even zijn psychische problemen kan vergeten. In de dit jaar gelanceerde webshop Tegekkewinkel.nl verkopen ze de producten die ze maken.