Stedendriehoek

Gevarieerde Boekenweek

DEVENTER – Deventer staat bekend als Boekenstad en doet zijn naam eer aan met een uitgebreid Boekenweekprogramma: laagdrempelig en gevarieerd. Meer dan dertig activiteiten, hetgeen betekent genieten van schrijvers, een tv-boswachter en een filmproducent. Maar natuurlijk ook theater, dans, muziek, films, minicolleges en een catchavond. De Boekenweek start op zaterdag 10 maart met een feestelijke opening om 16.00 uur in Bibliotheek Centrum. Burgemeester Andries Heidema geeft het startsein samen met stadsdichter Wibo Kosters, Boekenweekburgemeester 2018. Culturele organisaties in Deventer én de boekenbranche tekenen voor de organisatie van dit Deventer evenement.

Op 11 maart is er een relaxte zondagmiddag op de Brink. Cursiefjes in de kroeg is buitengewoon. Het publiek kiest een plekje in een van de cafés. In 2018 zijn dat Bierencafé de Heks, De Hip, De Heeren, Zus. en St. Tropez. De schrijvers komen langs voor een korte en vaak verrassend optreden. Midas Dekkers, Özcan Akyol, Gerbrand Bakker en Roos Schlikker. Anne-Gine Goemans brengt singer-songwriter Yorick van Norden mee. 

Er komen veel bekende namen langs, maar hoe leuk is het om kennis te maken met schrijvers die je nog niet kent. In al die negen dagen zijn er optredens in theater, kerk, café, filmhuis en boekhandel. Ellen Deckwitz, Arjan Postma, Alexander Reeuwijk, Kester Freriks, Dik van der Meulen, Wibo Kosters, Allard Schröder, Marcel Verreck, Hans Mulder, Bart Ramakers, Arzbach, Brunt & Smit, Jan van den Berg, Ronald Giphart, Bart Chabot en aanstormend talent: jonge schrijvers die kiezen voor ‘spoken word’ in het Burgerweeshuiscafé.

“Zelf meedoen? We dagen ons publiek graag uit. Kom naar de BoekenweekPubQuiz, de schrijfworkshop of wandel mee met de bomenwandeling”, aldus een woordvoerder van de organisatie; die is in handen van bibliotheken, boekhandel, cultuursector en cafés uit de stad. Een feest voor jong en oud. Iedere dag is er wel iets te doen op diverse locaties in de stad.

Als opmaat is er op vrijdag 9 maart om 17.00 uur de presentatie van een wel heel bijzondere uitgave: Moordrivier, een IJsselnovelle van schrijver Marcel Verreck (zie foto). Voor het complete programma: www.deventerboekenweek.nl