Stedendriehoek

Gert Wesselink debuteert met psychologische roman ‘Gekneusde peren’

‘Als mens kun je je ontworstelen aan je eigen demonen’

DEVENTER – Gert Wesselink uit Deventer ziet vrijdag 12 mei zijn droom verwezenlijkt. Vanaf dát moment is zijn debuutroman ‘Gekneusde peren’ verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout. In het boek is zijn geboortestad Deventer het decor van meerdere scènes, neergezet tegen een psychologische achtergrond.

“Ik ben ervan overtuigd dat het een goed boek is. Wat ik laat zien, is mijn visie op mensen. Mijn roman is mijn eigen referentie aan ervaringen en kennis die ik in de loop van mijn leven heb opgedaan. Het is heel confronterend en soms vragen mensen die het al gelezen hebben: ‘Jee…moet je dat nu zó opschrijven?”, vertelt de debuterende auteur.
Hoofdpersoon in het boek is Paul Rooskens die opgroeit met een boosaardige moeder en die weinig te vertellen heeft. Na het overlijden van zijn moeder zoekt Paul een weg om zich te ontwikkelen. Gevoelens van woede, agressie, hunkering naar liefde en het streven iemand te zijn komen allemaal voorbij. Na een mislukte relatie met een oudere vriendin gaat hij in psychotherapie. Uiteindelijk krijgt hij opnieuw liefde in zijn leven door Ellen.

Rode draad
Het boek dat duidelijk een moeilijke jeugd en beroerde thuissituatie weerspiegelt, biedt echter ook aspecten van kunst en de natuur. “Daarbij loopt de Tweede Wereldoorlog als rode draad door het verhaal. Het leest als waargebeurd, maar is verre van autobiografisch. Wat ik wel bijzonder vind, is het feit dat Paul de ideale vrouw vindt in Ellen. Ik schreef dit boek vorig jaar en nu heb ik zélf sinds een aantal maanden een vriendin die mijn grote liefde is en óók Ellen heet. Wat ik in mijn roman over Paul beschrijf is in feite de mogelijkheid die je als mens hebt om vrij te raken van je eigen demonen. Hoe je met ‘hulptroepen’ je vrijheid terug kunt winnen en weer naar de toekomst kunt kijken en gelukkig kunt zijn. Ik realiseer me daarbij ook heel goed, dat het voor sommige mensen niet is weggelegd vanwege allerlei factoren die een bepalende rol in het leven kunnen spelen.”

Psychologie
Wesselink is afgestudeerd in ‘Psychologie wiskundige methoden’ en is al vele jaren actief als ondernemer met het produceren van educatieve multimedia en softwareontwikkeling. Wesselink: “Ik geloof heel erg in de psychologie en de psycholoog. Ik ben heel positief over de toepassing ervan. Zo ben ik eigenlijk begonnen met het schrijven en met wat aanwijzingen van anderen ben ik verder gaan buffelen. Het boek was vorig jaar zomer klaar, ik ben doorgegaan met het schrijven van een totaal andere roman. ‘Gekneusde peren’ bleef liggen tot een goede vriendin mij tipte over Boekscout. Zo kwam het balletje aan het rollen, van hen kreeg ik de feedback waar ik op hoopte.”

Donkere gedachten
Hoofdpersoon Paul in ‘Gekneusde peren’ koestert zwarte, donkere gedachten die door de auteur worden weergegeven. “Ik probeer te denken zoals hij doet. Ik doe veel inspiratie op tijdens het wandelen. Onderweg maak ik korte aantekeningen en als ik terug ben, schrijf ik het uit. Soms is het in één keer goed en andere keren moet ik er nog vijf keer overheen schaven. Ik probeer zoveel mogelijk variëteit aan te brengen. Het is inderdaad waar dat het schrijven van een boek veel van jezelf laat zien. Ik ben niet bang voor de reacties. Je moet de schaamte voorbij zijn. Het kan me geen ‘reet’ schelen wat mensen ervan vinden. Ik wil best een dialoog aangaan maar geen discussie”, besluit de Deventer schrijver zijn relaas.

ISBN: 9789464686937. Verkoopprijs: €22,50.