Stedendriehoek

Geert Kollen gaat liefst125 kilometer rollen

DEVENTER – Maandag 16 september begint Deventenaar Geert Kollen (57) aan een fikse uitdaging; in een rolstoel wil hij in drie dagen liefst 125 kilometer overbruggen. De voorzitter van de Stichting AED Deventer-Nederland wil op deze manier aandacht vragen voor de Hartstichting en zeker ook het nut van een deugdelijke Automatische Externe Defibrillator (AED) promoten.

Geïnspireerd door de zwemtocht van Maarten van der Weijden, die in juni elf steden passeerde en 200 kilometer overbrugde om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, stapt Kollen in de rolstoel om een soortgelijk mirakel te bewerkstelligen. “Ik begin uiteraard in Deventer en het parcours voert vervolgens naar Raalte, Heino, Dalfsen, Zwolle, Hattem, Heerde, Vaassen, Epe, Apeldoorn, Teuge, Twello en vandaar weer terug naar Deventer. Ik heb burgemeester Ron König gevraagd het startschot te lossen en dat doet hij graag, die maandag om 10.00 uur.”

De te volbrengen afstand is an sich al indrukwekkend, maar wordt nóg imposanter als je weet dat de Deventenaar ziek is. Al vijf jaar. Kollen leeft op sondevoeding, 24 uur per dag. Overal waar hij gaat sleept hij een grote tas met zich mee, met daarin al zijn medische benodigdheden. “Ik kan de tocht om die reden dan ook niet alleen maken; er gaat een begeleidingsteam van drie of vier mensen mee, onder wie een bedrijfsarts en -psycholoog. Ik ga dus goed toegerust van start.”

Inmiddels heeft Kollen al een aantal sponsoren aan zich weten te binden, waaronder – heel belangrijk in dit kader – Sunrise Medical in Nieuwegein, de grootste leverancier van rolstoelen ter wereld. “Daardoor beschik ik gegarandeerd over het beste materiaal en dat is nodig, want ik ben sowieso elke dag een uur of tien aan het rollen om gemiddeld veertig kilometer per ‘etappe’ te overbruggen. En tussendoor veel drinken natuurlijk. Er hangen straks aardig wat tasjes aan de rolstoel.”

Voorts toont de sympathieke, gedreven Deventenaar het persoonsalarmeringssysteem dat hij half september met zich meedraagt. “Mocht ik toevallig even uit het zicht zijn van het begeleidingsteam en er gebeurt iets vervelends met me, hoef ik alleen maar op mijn borst te drukken en er gaat een melding uit. Dat stelt me wel enorm gerust, ja.” Kortom, niets weerhoudt Kollen er meer van om drie dagen lang op ludieke maar vooral sportieve wijze het belang van een AED-apparaat ‘uit te dragen’. “Mensen kunnen straks naar hartenlust doneren. Hoe meer geld, hoe beter, uiteraard. Maar dat geld is niet voor mij; de gehele opbrengst is bestemd voor het plaatsen van AED’s en het onderhoud ervan, om zo in noodsituaties nóg meer levens te kunnen redden.”