Stedendriehoek

Geëngageerde podiumkunsten

DEVENTER – In een tijd van opleving van het politiek activisme neemt de belangstelling voor geëngageerde podiumkunsten toe. Dat was afgelopen september het geval met het Democratiseringsfestival in Nijmegen, het is van 5 tot en met 10 december het geval met het Brechtfestival in Deventer.

Het Brechtfestival is een manifestatie van politiek- en maatschappelijk geëngageerde kunstenaars, die – geheel indachtig de Duitse theatermaker Bertolt Brecht – niet alleen de kunsten maar ook de samenleving willen veranderen. Het is een eindejaarsfestival, dat aansluit bij de Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december). Het thema is: politiek activisme en vrouwkracht. Een van de optredende acts is Muziektheater De Kift (zie foto). Zie voor tijden en locaties de website brechtfestivaldeventer.nl.

Yora Rienstra

‘Linkse held van nu jong, vrouw en activistisch’
Er is in het politiek activisme en in de podiumkunsten sprake van een opmars van jonge vrouwen. Volgens een artikel in de NRC van 19 augustus 2019 is de linkse held van nu jong, vrouw en activistisch. De NRC doelt dan op de klimaatactiviste Greta Thunberg, scheepskapitein Carola Rackete en de anti-wapenlobbyiste Emma Gonzalez. De opmars van vrouwen in de podiumkunsten is opgemerkt door Laura van Doldron bij de opening van het Nederlands Theaterfestival in september. Zij verdedigde de stelling dat oude blanke mannen op het toneel plaats moeten maken voor jonge en gekleurde vrouwen. Tijdens het Brechtfestival wordt deze stelling onderschreven met optredens van Yora Rienstra (zie foto), de zangeressen Amy Egbers en Hanneke Evink (vrouwenliederen van Brecht), Roos Blufpand, Kiki Vanhautem en het Danscollectief Arnhemse Meisjes.

Het klimaatbeleid is op dit moment het meest besproken item van de politiek. Op het Brechtfestival krijgt dit vorm met het Muziektheater De Kift, met de voorstelling over de gas-exploitatie in Groningen van het Noord Nederlands Toneel en met een avond singer-songwriters over de uitputting van de mens en de natuur. (Foto: Anne van Zantwijk)