Stedendriehoek

Ga mee terug in de tijd van Charles Dickens

DEVENTER – De 19e-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie op zaterdag 14 en zondag 15 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (ter hoogte van de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (de Walstraat) geleid.

Ga mee terug in de tijd van Charles Dickens

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.

De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Volop theater en muziek

Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.

Dit jaar vindt de 29e editie van het festijn plaats. Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is één van de beeldbepalende evenementen van de Provincie Overijssel.

Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten maar ook door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. Je komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor theatre’.

Beide dagen is er een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen om – samen met bezoekers – om de dag zingend af te sluiten.

Deventer Kerststad

Deventer staat tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten. Zo vindt de jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 12 t/m zondag 15 december. Open: donderdag 14.00 tot 21.00 uur, vrijdag 10.00 tot 21.00 uur, zaterdag 10.00 tot 20.00 uur en zondag 12.00 tot 17.00 uur. Toegang: € 3,- (t/m 12 jaar gratis), op zondag vrije gift. Ingang: Grote Kerkhof 42, tegenover de Grote Poot.

De winkels in de sfeervol verlichte binnenstad zijn zaterdag 14 en zondag 15 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 12 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Op de Brink vindt op zaterdag 14 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 15 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast vinden er op zondag 15 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof) en Broederenkerk (Broederenstraat 18) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Openbaar vervoer en parkeren

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar Deventer te komen. NS zet 14 en 15 december extra en langere treinen in. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het slechts 3 minuten lopen naar het centrum. Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens. Plan uw reis vooraf via de NS-Reisplanner Xtra App of via www.ns.nl, of tel. 0900-9292 (€ 0,70 ct/pm).

Speciaal voor het Dickens Festijn is een pendeldienst ingesteld. Indien u met de auto komt, volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra, bewaakt parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 14 en 15 december van 08.30 tot 18.30 uur (10 euro per auto).

In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute.
Op de Pothoofd worden extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.

Fietsen kunnen gratis en bewaakt worden gestald bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer (achter de HEMA) en het Lamme van Dieseplein, beiden geopend van 08.45 tot 17.30 uur. Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden aan de Gedempte Gracht en bij de Leeuwenbrug.

Organisatie

Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik.

Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen, hoofdsponsor NV Bergkwartier en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Meer informatie: www.dickensfestijn.nl