Stedendriehoek

Films programmeren zoals de metro rijdt

DEVENTER – Vier filmzalen, een theaterzaal die multifunctioneel inzetbaar is, een restaurant en een café gaan er vanaf volgend jaar voor zorgen dat Deventer een culturele parel rijker is en dat pal aan de IJssel. Met 5000 films en ruim 100 theatervoorstellingen op jaarbasis is hier altijd iets te beleven. “En dat is lang niet alles, want het aanbod van Mimik zal veel verder gaan”, vertelt Rob van den Hove. Als directeur van Mimik kan hij niet wachten tot de bouw is voltooid en de deuren zullen openen.

Het nieuwe filmhuis/theater is bedoeld als een cadeau van Deventer voor Deventer. “Hoewel veel mensen denken dat wij als filmhuis achter de bouw zitten, is dit totaal niet het geval. Wij zijn slechts huurder  – de gebruiker – van de gemeente, die verantwoordelijk is voor de bouw. Wij als stichting Mimik, een samensmelting van Filmhuis de Keizer en Theater Bouwkunde, hebben maar een belang: een prachtig cultureel centrum bieden dat jong en oud gaat vermaken. De bouw van Mimik is op dit moment getemporiseerd, zodat alles dat met de bouw te maken heeft goed kan worden onderzocht. Als dat is gebeurd wordt de bouw hervat om in 2020 de deuren te kunnen openen.” 

Kunst, voorstellingen, film en gastvrijheid
Uitgaan heeft gedurende de tijd een andere betekenis gekregen. Gingen we ‘vroeger’ meestal ’s avonds de deur uit voor een voorstelling, tegenwoordig willen we vermaakt worden van vroeg tot laat. Onze levensstijl is veranderd en ook wij kennen steeds meer een 24-uurs economie. Als cultuurhuis van de 21e eeuw speelt Mimik daar op in. 

“Wij zullen de hele dag geopend zijn en dat zeven dagen per week. Hier kun je ’s ochtends de dag beginnen met een krantje en een kop koffie. Heb je tijdens je werkdag een paar uur over, die je moet overbruggen, dan kun je hier je laptop aanzetten en werken.  We gaan hier film programmeren zoals de metro rijdt. De ene film na de andere en dat de hele dag door. Op elk moment van de dag kun je dus een filmpje pakken. Maar we gaan ook een platform zijn voor jonge makers en voor debat, net als dat hier lezingen gaan plaatsvinden. Ook festivals zullen bij Mimik een plek krijgen. We gaan hier creëren en verbinden. Met Mimik zijn wij klaar voor de toekomst.” 

Cross-over tussen film, theater en horeca
Film, theater en horeca zijn bij Mimik onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Wat in het theater speelt krijgt een vervolg op het doek en in het restaurant. En omgekeerd. Het nieuwe pand biedt ons hiervoor alle ruimte, zodat cross-over volop mogelijk is. Of bezoekers willen genieten van een glas wijn of kunst of een voorstelling willen bekijken; alles is hier mogelijk en dat de hele dag door.”

“Van alles wat goed is willen we meer en daarom gaan wij voor: één plus één is drie.” 

Als Mimik de deuren opent zullen er 140 personen zijn die alles in goede banen laten lopen. “Daarmee brengen wij ook meteen de goede, bekende sfeer mee naar de nieuwe locatie, de sfeer die de bezoekers gewend zijn van Filmhuis de Keizer en Theater Bouwkunde. Naast de goede sfeer zal ook de kwaliteit van de locatie zorgen voor de ultieme beleving. Klimaatbeheersing, akoestiek – zo zullen de zalen geluiddicht zijn – , stoelen, de faciliteiten en mogelijkheden, het licht en ontwerp; kortom, het verblijfsgeluk is van het hoogste niveau.” Vanuit de foyer en het café op de eerste verdieping heb je uitzicht op de IJssel. Modern, licht en transparant zijn kernwoorden die van toepassing zijn op Mimik.

“Ruim 3000m2 cultuur, meer dan 5000 voorstellingen per jaar, zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Mimik wordt de culturele parel aan de IJssel. Het is een cadeau van Deventer aan Deventer. En het uitpakken zal zeker de moeite waard zijn.” www.mimik.nl