Stedendriehoek

Fietsen voor de mensenrechten

DEVENTER – Voor het tweede jaar op rij stappen zaterdag 18 mei Deventenaren op de racefiets om de Ride for Rights van 100, 200, 300 of zelfs 400 kilometer te fietsen.

Mensenrechtenorganisatie Justice and Peace verzorgt deze uitdagende fietstocht samen met Gemeente Deventer, Woon- en Zorgcentrum Humanitas, Saxion Hogeschool en het Etty Hillesum Centrum. Hiermee vragen zij aandacht voor mensenrechten en voor de activisten die zich wereldwijd dag in dag uit inzetten om deze te beschermen. De route loopt vanuit Den Haag naar Tilburg, Nijmegen, Deventer, Utrecht, Haarlem en eindigt terug in Den Haag.  De fietsers kiezen zelf hun afstand en een mensenrecht waarvoor ze zich willen inzetten en zamelen zo geld in voor Shelter City. Er is nog plek voor deelnemers, die zich kunnen opgeven via www.rideforrights.sheltercity.nl

De Ride for Rights vertrekt in Den Haag om 04.00 uur ’s nachts en voert via Tilburg en Nijmegen naar Deventer, waar de fietsers rond 13.30 uur aankomen. Bij het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat is een checkpoint ingericht met EHBO, fietsreparatie, eten en drinken en plekken om uit te rusten. Wethouder Rob de Geest zal de fietsers welkom heten. Tevens zal de Braziliaanse jongerenactivist Aristênio aanwezig zijn. Hij zet zich in voor de zwarte jongerengemeenschap die in Brazilië veelvuldig wordt gediscrimineerd en gecriminaliseerd en helpt jongeren uit de favela’s in Rio de Janeiro om toegang te krijgen tot de universiteit. Rond 15.00 uur vertrekken de fietsers samen met de deelnemers uit Deventer naar het volgende checkpoint: Utrecht.

Het Shelter City initiatief biedt tijdelijk onderdak, training en veiligheid aan mensenrechtenverdedigers. Zij vechten in hun thuisland tegen mensenrechtenschendingen, maar worden bedreigd vanwege hun werk. Ondertussen zijn er al twaalf Nederlandse steden, namelijk Amsterdam, Deventer, Groningen, Haarlem, Den Haag, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle onderdeel van dit netwerk. De opbrengst van Ride for Rights komt volledig ten goede van veiligheidstrainingen voor mensenrechtenverdedigers die tussen september en december 2019 in het Shelter City programma zitten.

Meer informatie en aanmelding: www.rideforrights.sheltercity.nl  Facebook/Instagram: @RideforRights