Stedendriehoek

Fietsen, maar dan net anders

DEVENTER – Het eerste Fietstival Deventer biedt op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) de hele dag veel plezier voor kijkers en deelnemers in het Havenkwartier. Het spectaculaire schuimkanon bij de schuimstraat voor Baderie Mulder bijvoorbeeld. Leuk voor deelnemers, maar ook voor kijkers.

Datzelfde geldt voor de vele andere onderdelen van de dag: van Jeugd(fiets)circus en Spelen op de Brink tot de BMX-ers van Onwies Knall’n of de fotoshoot ‘Winnen van Tom Dumoulin’. En natuurlijk: wie graag fietst kan meedoen aan de ROTO Tweewielers Kunstroute of de Rivel Urban Trail.

Het startsein wordt donderdag 30 maart om 10.00 uur officieel gegeven door wethouder Rob van de Geest. Op het podium bij DokH2O opent hij de dag. Vervolgens wandelt de wethouder naar Fooddock voor het startsein van de Urban Trail. 

G-rijders van wielervereniging De Zwaluwen mogen als eerste het parcours uitproberen. De rit voert hen dwars door restaurant Fooddock, over en langs diverse obstakels (waaronder sloopauto’s en tractorbanden) naar een snelheidsmeting, de schuimstraat, een vrachtwagen-oplegger en vervolgens door skatepark Burnside. Vanaf 11.00 uur gaan de overige deelnemers van start. Deelnemers aan de ROTO Tweewielers Kunstroute kunnen overigens al om 9.00 uur starten. Aan de hand van een routeboekje kunnen de fietsers vele kunstwerken in Deventer bekijken.

Behalve actief deelnemen is er ook volop kijkplezier. Het Jeugdcircus verzorgt twee voorstellingen, kinderen kunnen op fietsen van Spelen op de Brink vertier zoeken en in het Kunstenlab is een unieke expositie ingericht over 150 jaar Burgers, de eerste fietsfabriek in Nederland, uit Deventer. Iedereen kan, gezeten op een racefiets, op de foto. Die foto krijgen bezoekers vervolgens per mail toegestuurd en men kan dan zelf zien of fietsend Tom Dumoulin is verslagen. Een verrassing die velen ongetwijfeld willen delen via social media.

Het goede doel dat de Lionsclub dit jaar steunt is de groep G-rijders van wsv De Zwaluwen.

Voor het volledige programma, zie: www.fietstivaldeventer.nl