Stedendriehoek

Fietsen langs de IJssel

Onlangs bracht Uitgeverij Anoda (Velp) een boekje uit met een fietsroute van zeven dagetappes langs de IJssel. De fietsroute loopt van de IJsselmonding bij Kampen naar Westervoort waar de rivieren IJssel en Rijn splitsen. Via fietsknooppunten is er ook een langeafstandsroute van gemaakt. Dan gaat het om een traject van 155 kilometer in het, volgens de uitgeverij, fraaie

Zutphen – Deventer
Een van de etappes is van Zutphen naar Deventer. Deze route loopt via het industrieterrein Mars in Zutphen over de dijk naar het Twentekanaal. Na de brug over dit kanaal fiets je langs de IJssel via de Rijsselsche Waarden en De Ravenswaarden naar Gorssel. Vervolgens loopt de route rechtstreeks naar Deventer. Via de binnenstad steek je de IJssel over via de spoorbrug. Aan de westzijde loopt de route via De Wilpse Klei en de Voorster Klei richting Zutphen.
Van Zutphen naar Deventer is 18,7 kilometer en vervolgens weer terug naar Zutphen totaal 39,5 kilometer. Deze route is ook in te korten door bij Gorssel de voet- en fietsveerpont te nemen (vanaf Zutphen totaal 26 kilometer, vanaf Deventer totaal 17,2 kilometer).

Deventer – Wijhe
Een andere route, degene van Deventer naar Wijhe, loopt via de oostzijde van de IJssel naar Wijhe. Er liggen nauwelijks fietsknooppunten direct langs de IJsseloevers, dus kies je voor een route via landgoed De Haere (waar onderdelen van de IJssellinie te bezichtigen zijn) en door het Sallandse achterland van Olst en Wijhe. Bij Wijhe steek je over naar de westzijde van de IJssel. De weg terug naar Deventer is vrijwel geheel over de IJsseldijk. Je passeert verschillende uiterwaarden en hebt daarbij mooi zicht op de IJssel.
Van Deventer naar Wijhe is 27,2 kilometer en weer terug naar Deventer 51,7 kilometer. Deze route is ook in te korten door de veerpont te nemen bij Olst (vanaf Deventer totaal 31,7 kilometer, vanaf Wijhe totaal 31 kilometer) of het Kozakkenveer bij Veessen (vanaf Deventer totaal 46 kilometer, vanaf Wijhe totaal 11 kilometer).
Kijk voor alle fietsroutes op www.fietsenlangsdeijssel.nl .