Stedendriehoek

Feestje met de fiets

Foto: Pieter Leeflang

DEVENTER – Het Nieuwe Markt e.o. BuurtComité (NMBC) organiseerde najaar 2019 het Fietsfestijn, om het gebrek aan stallingsmogelijkheden voor fietsen in de binnenstad van Deventer aan te kaarten. De experimentele aanpak van het Fietsfestijn en het onderzoek heeft nieuwe inzichten en veel draagvlak opgeleverd.

Coraline Vester (NMBC): “De ervaringen met deze methode waren unaniem positief. Wij willen iedereen graag deelgenoot maken van de lessons learned.” Kom dus op donderdag 5 maart om 20.00 uur naar het Fietsfestijn 2.0 bij Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14 te Deventer. Wel graag vooraf aanmelden via rondeeldeventer.nl/aanmelden.”

Najaar 2019 is onder leiding van Deventenaren Arnoud van Sisseren en Coraline Vester een experiment uitgevoerd om een oplossing te vinden voor het fietsparkeren rondom de bibliotheek in Deventer: het Fietsfestijn 1.0. Daar werden de Gemeente Deventer, de bibliotheek, de fietsersbond, de ondernemers rondom de Stromarkt en last but not least, de bezoekers van de bibliotheek en buurtbewoners bij betrokken.

Openbare ruimte niet van elastiek

Na de opening van de bibliotheek aan de Nieuwe Markt in de Deventer binnenstad medio 2019 werd een probleem zichtbaar dat zich ook in veel andere steden voordoet: gebrek aan voldoende stallingsmogelijkheden voor fietsen. Stimuleren van het gebruik van de fiets in de binnenstad, de horeca en openbare voorzieningen, maar ook parkeergelegenheid voor de auto en de bevoorrading van de binnenstad is aan de orde van de dag. Alles neemt toe en dat moet allemaal plaatsvinden in een openbare ruimte die niet van elastiek is.

Nieuwe oplossingen
Het Fietsfestijn heeft op een nieuwe manier gezocht naar oplossingen voor het parkeren van de fiets in de openbare ruimte. “Het nieuwe is de praktische onderzoeksmethode. In twee dagen zijn allerlei oplossingen in de praktijk gebracht en getest”, zegt Arnoud van Sisseren. Zo werd bijvoorbeeld een tijdelijke inpandige fietsenstalling ingericht in een leegstaand winkelpand. Met de inzet van enthousiaste vrijwilligers – ludiek verkleed als fietspad – werden vervolgens bezoekers ondervraagd. Vervolgens deden studenten van Saxion StadsLAB onderzoek naar oplossingen voor het fietsparkeren rondom de Nieuwe Markt in Deventer. Op basis van een aantal verkenningen is een pakket van aanbevelingen samengesteld voor een Fietsfestijn 2.0. Voor meer informatie: www.rondeeldeventer.nl.