Stedendriehoek

Etty4Life Festival inspireert 4000 jongeren met vrijheid, creativiteit en cultuur

Van 2 tot en met 6 juni vond de eerste editie plaats van het Etty4Life Festival in Deventer. Ruim 4000 leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum (Etty) namen deel aan een week vol creativiteit, reflectie en ontmoeting. Met 17 workshops, het motto “Free your creativity” en het gedachtegoed van Etty Hillesum stond de week in het teken van vrijheid.

Dit jaar viert het Etty haar 25-jarig jubileum én herdacht Deventer 80 jaar vrijheid. Daarom werd groots uitgepakt met een 5-daags festival voor en door leerlingen op eigen bodem; het sportveld van De Marke Noord. Een Festivalraad van 10 leerlingen hielp bij de voorbereidingen en de uitvoering.

Leerlingen werkten in gemixte groepen samen, wat verrassend leuke ontmoetingen opleverde. Workshopdocenten waren rolmodellen met unieke persoonlijke verhalen die inspireerden om via kunst talenten te ontdekken en te groeien. Voorafgaand reflecteerden leerlingen in mentorlessen op wat vrijheid voor hen betekent, gekoppeld aan de jongerencampagne Vrijheid is Jarig.

Na een inspirerende voorstelling van beatboxer Onur Yürükel (oud-leerling De Marke) volgden leerlingen creatieve en sportieve workshops, zoals zeefdrukken, graffiti, freerunning, streetskills voetbal en fashion (in samenwerking met Clothing Loop). En meer inhoudelijke sessies, zoals Grensoverschrijvend, VR movement, Creatief met AI en Wall op Positivity, waarin vrijheid werd verkend via woord en beeld.

Op 5 juni vond op hetzelfde terrein de kennisavond ArtEffect plaats, met keynote spreker Karim Amghar (expert kansengelijkheid). Zeven deelsessies gingen onder meer over taal en cultuureducatie, de kracht van rolmodellen en toekomstdenken in de klas. Het openbare festival Etty4Talent op 6 juni was de afsluiter, met optredens van jong Deventer talent.

Etty4Life is een samenwerking tussen Kunstcircuit en Etty en werd mede mogelijk gemaakt door Vfonds en de Gemeente Deventer. Het festival bood alle leerlingen – van praktijkonderwijs tot gymnasium – een dagdeel cultuureducatie. Een inspirerende kans voor iedereen om kunst te ontdekken en zelf actief aan de slag te gaan.

Cultuureducatie is essentieel voor jongeren: het stimuleert creatief en oplossingsgericht denken, helpt talent te ontdekken en biedt ruimte voor identiteitsontwikkeling. De organisatie heeft de wens om het festival graag elke vier jaar laten terugkeren. Veel dank aan iedereen die eraan heeft bijgedragen om dit festival tot een succes te brengen!