Stedendriehoek

Esther gaat voor Europese titel bloembinden

TERWOLDE – Esther Weijenberg uit Terwolde vertegenwoordigt ons land tijdens de zesde editie van EuroSkills: het ‘EK voor beroepen dat van 26 tot en met 28 september plaatsvindt in Boedapest. Esther maakt in de hoofdstad van Hongarije deel uit van Team Nederland: 31 talentvolle jongeren

waar ze onder andere worden toegesproken door sportheld Maarten van der Weijden.

Esther, nationaal kampioen Floristry, leert bij De Groene Welle en werkt bij Fleur Inn. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg). In Boedapest strijden zon 530 deelnemers uit de 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 34 beroepen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen) waaronder stukadoor bloembinder meubelmaker lasser autotechnicus en verpleegkundige. Experts afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen trainen en begeleiden de deelnemers.

Grootste beroepenevenement van Europa
In de Hungexpo in Boedapest worden door de organisatie meer dan 50.000 bezoekers verwacht tijdens de drie wedstrijddagen. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes
De deelnemers hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 857 opleidingen in 60 wedstrijdrichtingen. Zij kunnen zich kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL de selectie die zal deelnemen aan WorldSkills het WK voor beroepen dat in augustus 2019 plaatsvindt in Kazan Rusland.

WorldSkills Netherlands
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com