Entertainment

Veur De Bakker festival druk bezocht

De tweede editie van Veur de Bakker in Bathmen heeft zeker 6.500 bezoekers getrokken. Ruim 25 acts stonden afgelopen vrijdag 2 en zaterdag 3 juni jl. op de planken. Rockband Kabaal, de organisator van Veur de Bakker, kijkt terug op een geslaagd weekend.

De megatent op de Bathmense Brink liep op vrijdagavond al vroeg vol. Bezoekers stroomden massaal toe om op de jubilerende rockband Kabaal, dat begin jaren ’80 door schooljongens Gerti en Wim van der Meij, Arjan Koldenhof, Ernst Bölger, Bert Krukkeland en Henk Tuitert werd opgericht, te proosten.

Veertig jaar Kabaal
De vijfmans rockformatie en crew uit Bathmen werd voorafgaand aan zijn jubileumshow op ludieke wijze door de menigte onthaald. Onder muzikale begeleiding van dorpsfanfare Orpheus en op een door Bathmense jongeren voortgetrokken ouderwetse boerenwagen met tapinstallatie betraden de rockers van Kabaal het terrein. Na het feestelijk uitdelen van enkele biertjes aan bezoekers, haastten de muzikanten zich naar het podium. Na het tonen van een gelaagde introfilm in ruimtesferen, speelden de mannen de tent al snel plat.

De band pakte deze avond uit met een speciale, lange jubileumshow. Naast indrukwekkende projecties op een immens videoscherm en een grootse lichtshow, vulden verschillende muziekvrienden als Henk Wijngaard, Erwin Nyhoff, Erik Neimeijer en Richard ‘Gorro’ Jansen elkaar in rap tempo op, met als hoogtepunt een optreden van de lokale held Freddy Rietman. Orkest De Edelweiss en levensliedzanger Jacques Herb hadden de schone taak om het publiek vooraf op te warmen. Bandje voor de Sfeer sloot de avond in stijl af.

Tweede editie Veur de Bakker
De tweede dag van het festival was gereserveerd voor muziekliefhebbers van jong tot oud. Er was straattheater te zien en een draaimolen voor de kleine feestganger. Muzikaal kende deze dag veel hoogtepunten. De Belgische reggaeband Rootman J. and the Zionyouth Crew, de Deventerse volkszanger Ammar, Bonnie St. Claire, Orlando, meidengroep Steam Sister en rockcoverband Straatwaarde maakten veel indruk bij het publiek.

Het hoofdgerecht van de avond was opnieuw een optreden van Kabaal. Met een andere setlist dan de avond daarvoor, zorgde de band voor een uitzinnige zaal. Naast een ode aan Bathmense boeren met het nummer ‘De boer dat is de keerl’ van de Achterhoekse band Normaal, bezorgde ook het David Bowie-nummer ‘Heroes’ bij veel bezoekers het nodige kippenvel. In een achtergrondvideo passeerden zo’n veertig wijlen Bathmenaren en wereldberoemde rocksterren het videoscherm achter de band. De set werd traditiegetrouw afgesloten door Kabaal-roadie Bennie Nijkamp. Met het nummer Bro Hymn van Pennywise, in Bathmense contreien beter bekend als ‘Benniewise’, kwam de show stevig ten einde.

Vervolg nog niet bekend
Het festivalweekend is zonder incidenten verlopen. De organisatie laat nog niets los over een verder vervolg van het festival en zegt eerst na te genieten van de tweede editie. Een foto-en sfeerverslag is binnenkort te vinden op veurdebakker.nl