Entertainment

Verbinding van muziek, kunst en erfgoed

DEVENTER – Zaterdag 29 februari openen middeleeuwse kelders, crypten en souterrains de deuren tijdens Kelderfest 2020. Een festival dat muziek, kunst en erfgoed samenbrengt.

Kelderfest trapt af bovengronds met Joep Beving + Mario Batkovic in de Grote of Lebuinuskerk en Meindert Talma (zie foto) presenteert zijn Domela Passie in Het Burgerweeshuis. Hierna start het gratis programma ondergronds. Het publiek krijgt tijdens Kelderfest niet alleen de kans om internationaal en nationaal talent van dichtbij te zien, maar ook om de normaal onzichtbare kelders en crypten van Deventer via een fictief metronetwerk te verkennen.

Bijzondere erfgoedlocaties
Meer dan tien bijzondere locaties openen in de binnenstad van Deventer de deuren. Neem een kijkje in de crypte van de Grote of Lebuinuskerk waar de put nog steeds in directe verbinding staat met de IJssel. En wist je dat er een voormalige schuilkerk aan de Brink is gevestigd? Kom kijken in de kleurrijke kelder (met kegelbaan) van Sociëteit de Hereeniging, in de kelder van de oudste stadsbibliotheek van Nederland, of in de gewelvenkelder van Museum De Waag. Kelderfest start met twee betaalde concerten. Joep Beving + Mario Batkovic spelen in de Grote of Lebuinuskerk en Meindert Talma in het Burgerweeshuis. Kaarten voor deze betaalde concerten zijn verkrijgbaar via www.kelderfest.nl.

Gratis Programma
Heb je geen kaartje voor één van de betaalde concerten? Dan is het concert van Felicity Provan & Ada Rave in Het Penninckshuis dé perfecte gratis bovengrondse startlocatie voor Kelderfest. Breng hierna een bezoek aan de kelder van de Vrijmetselaarsloge waar het Rudi Kartel speelt, De iDIOTS in Museum De Waag, of aan Schoppenheer in de kelder van het Burgerweeshuis.

De Deventerse organische drie-eenheid NOPP betovert het publiek met poëtische teksten, soundscapes en beats die zowel het donkere als het lichte leven beschrijven in de kelder van ’t Lokaal (voormalige Latijnse School). Voormalig stadsdichter Wibo Kosters speelt samen met Jeroen Diepenmaat en Vera Bon in de Domus Magnus kelder. In de kelder van Sociëteit de Hereeniging speelt MINKA frisse Nederlandstalige elektropop.

Kunst en archeologie
In twee kelders pakt Archeologie Deventer uit met House of Horrors en een Dark Room. In de Dark Room (kelder Athenaeumbibliotheek) ervaar je archeologie op een nieuwe manier. Voel aan objecten en raad wat het is. In House of Horrors (kelder Geert Groote Huis) hoor je lugubere verhalen uit de Deventer geschiedenis. Maak kennis met een kokende muntmeester, de meester van het zwaard of een melkmeisje.

In de kelder van het Stadskantoor experimenteert Dawid Liftinger met natuurkundige fenomenen en verkent hij de zintuigen door gebruik te maken van zelfgemaakte elektrische installaties. Mariska de Groot onderzoekt in de crypte van de Grote of Lebuinuskerk met mechanische installaties naar nieuwe vormen van optisch geluid. In één van de twee kelders van het Burgerweeshuis verwerkt beeldend kunstenaar en filmmaker Douwe Dijkstra op innoverende wijze zichzelf in miniaturen en verandert schaal, werkelijkheid en functie als onderdeel van het verhaal.
Zie voor meer informatie de website www.kelderfest.nl