Entertainment

Straatleven in Kunstenlab

DEVENTER – Sytze Woudsma exposeerde begin dit jaar in de Kunsthalte op het Stationsplein in Deventer. Nu maakt hij zich de tentoonstellingsruimte in Kunstenlab, Havenplein 20, volledig eigen. Zijn muurschildering vormt samen met zijn schilderijen een ruimtevullende installatie. De tentoonstelling ‘Straatleven’ is afgelopen zaterdag geopend.

Woudsma maakt olieverfschilderijen waarin hij dak- en thuisloze mensen portretteert. Dat begon in de vorm van kleurrijke portretten van de mensen die hij op straat ontmoette. Tegenwoordig schildert hij liever de verstilde plekken waar zij leven. Hoe langer je naar zijn schilderijen kijkt, hoe meer er te ontdekken valt.

Als kijker denk je al gauw na over thema’s als macht en de verschillende realiteiten waarin we kunnen leven. Toch benadrukt de kunstenaar dat zijn kunstwerken niet moralistisch bedoeld zijn. Ze gaan voor hem veel meer over het vinden van een beeldtaal waarin compositie, kleur en het afgebeelde samenwerken en blijven boeien. Over hoe je blik door het schilderij beweegt en blijft zoeken naar verassingen. Misschien neem je daarna ook iets van die nieuwsgierige blik mee de straat op. De wereld aan onze voeten is immers veel kleurrijker dan we in één oogopslag kunnen zien.

Sytze Woudsma studeerde in 2021 af aan AKI ArtEZ University of the Arts in Enschede en heeft sindsdien een startersatelier bij Kunstenlab. Op uitwisseling tijdens zijn studie in Nieuw-Zeeland werd hij geconfronteerd met het leven van dak- en thuisloze mensen. Dit inspireerde hem om deze wereld te willen vastleggen. Hiervoor fotografeerde hij onder meer mensen op straat in Duitsland. Deze beelden vormen de basis voor de schilderijen die hij de afgelopen periode maakte.