Entertainment

Intieme docu over vluchtelingen

In het kader van Movies that Matter vertoont Amnesty International Deventer samen met MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8 -10, op maandag 22 mei om 20.00 uur The Mind Game. Dit is een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling.

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag.

Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront?

Na afloop is er een discussie, met als gastspreker Charlie van der Hulst. Hij vertelt hoe Buddy to Buddy nieuwkomers koppelt aan stadsgenoten, op basis van gelijkwaardig contact.