Entertainment

Het platteland van Elisabeth Heuff

DEVENTER – KunstaanZ, gevestigd aan Brink 16 in Deventer, heeft momenteel de expositie ‘Het platteland van Elisabeth Heuff’ in huis. Van Heuff (1910-1994) worden ruim veertig schilderijen en zeven beeldhouwwerken getoond. In een van de expositieruimtes is een unieke videofilm over leven en werk van de kunstenares te zien. De expositie Het platteland van Elisabeth Heuff is geopend van donderdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur, en duurt tot en met zondag 18 juni.

De wereld die door Elisabeth Heuff wordt weergegeven, is overzichtelijk. Eenvoud in zowel inhoud als voorstelling is kenmerkend voor haar werk. Ogenschijnlijk simpele landschappen, portretten en stillevens, neergezet in naïeve composities, blijken te beschikken over een gelaagdheid die de toeschouwer verrast en raakt.

Elisabeth Kuylaars, geboren in voormalig Nederlands-Indië, kwam rond haar 18de levensjaar naar Nederland en vestigde zich met haar man, huisarts Han Heuff, in Neede. Mens en natuur worden onderwerp van haar schilderijen. Heuff legt haar accenten niet op gelijkenis maar op eenvoud en kwetsbaarheid. Het resultaat is een gesublimeerde wereld waar imperfecties een soort volmaaktheid verkrijgen.

De expositie Het platteland van Elisabeth Heuff is de laatste die KunstaanZ op deze locatie houdt. De organisatie is in afwachting van de ingebruikname van Nieuwe Markt 18 in Deventer, dat momenteel wordt verbouwd. De toegangsprijs voor deze expositie is 5 euro. Houders van de Museumkaart betalen 3,50 euro. Zie de website www.kunstaanz.nl voor meer informatie over de expositie en over KunstaanZ.

Lezing

Te midden van deze expositie houdt kenner en kunsthistoricus Jaap Nijstad een lezing over leven en werk van Heuff. De lezing door Nijstad is op zondagmiddag 14 mei om 15.00 uur in de expositieruimte van KunstaanZ. Hij gaat dieper in op de achtergronden van haar werk en duidt haar plaats in de regionale en landelijke kunsthistorie. Het aantal plaatsen voor de lezing op 14 mei is beperkt en reserveren is noodzakelijk. Dat kan via de website kunstaanz.nl of via een formulier dat verkrijgbaar is in Brink 16.