Entertainment

Deventer viert Avond van het Blik

DEVENTER – Op maandag 20 januari viert Deventer – als Blikstad – de ‘Avond van het Blik’ in Theater Bouwkunde. De bijeenkomst wordt georganiseerd door museumorganisatie Deventer Verhaal, in samenwerking met Stichting Kringloop Blik, de belangenbehartiger van de blikproducenten in Nederland.

Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met Trivium CEO Woep Möller en een keur aan gasten over alle aspecten van blik: van voedseltechnologie en gastronomie tot en met de recycling van blik. Gasten zijn professor Tiny van Boekel (Wageningen University & Research), Europarlementariër Paul Tang, Aidan Scherpbier en Tristan Sim (Team Migaloo) en Wouter Klootwijk (culinair journalist en televisiemaker). Burgemeester Ron König gaat twee ‘ikrecycle-blik’-fietsen uitreiken en stadsdichter Robin Bleeker brengt zijn ode aan het ‘platgewalst plaatstaal’ ten gehore.

In 2020 is het 210 jaar geleden dat blik voor het eerst als verpakkingsmateriaal werd gebruikt. In 2019 was het precies honderd jaar geleden dat de firma Thomassen & Drijver begon met de blikfabricage in Deventer. En blik is weer helemaal hip, zoals te zien is op de tentoonstelling ‘BLIK. Van conserven tot kunst’. De expositie in Museum De Waag vertelt het verhaal van de blikfabricage in Deventer, maar gaat daarnaast ook in op de actualiteit van blik.

Maandag 20 januari vanaf 19.30 uur is men welkom in Theater Bouwkunde, waar om 20.00 uur de Avond van het Blik begint. De bijeenkomst sluit om 22.00 uur. Bezoekers hebben gratis toegang, maar in verband met het beperkte aantal plaatsen is opgave verplicht via e-mail aanmelden@deventerverhaal.nl.