Entertainment

Deventer Op Stelten: spektakel in de binnenstad, theater in de wijk en ambassadeursprogramma van start   

Tijdens het feestelijke Hanzejaar is de 26e editie van internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten, het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland. De stad is dan wederom één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op 13 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer. Van vrijdagavond 7 t/m zondagmiddag 9 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit binnen- en buitenland. En er is nieuws: theater in de wijk en het ambassadeursprogramma Vriend van Deventer Op Stelten. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl 

Grote pleinvoorstellingen zijn terug 

Na een aantal jaren zonder of kleiner festival is Deventer Op Stelten terug als vanouds, zoals het festival hoort te zijn: de stad als één groot theater met grote pleinvoorstellingen én straattheater. Nationale en internationale topvoorstellingen op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties, grote en kleine buitentheatervoorstellingen maken Deventer weer één groot theater. Daar zijn wij ontzettend blij mee! En er is meer…

Theater in de wijk 

De vorige editie is er een pilot gedraaid met Theater in de wijk. Het Franse gezelschap Cie Dyptik speelde hun voorstelling Mirage in het Venenpark. Met deze toevoeging aan het concept van Deventer Op Stelten beogen wij het festival aan een nog breder publiek te tonen. Naast dat mensen naar het theater kunnen, brengen wij het theater ook naar de mensen toe; voor iedereen die wil genieten van theater maar de drukte in de binnenstad wil omzeilen. De pilot was succesvol door de vele enthousiaste bezoekers! Vandaar dat er dit jaar weer een voorstelling naar de wijk komt.

Spektakel op het Grote Kerkhof

Woensdagavond 17 mei is het programma tijdens een feestelijk moment bekendgemaakt aan genodigden in Deventer Schouwburg. Naast deze bekendmaking kon iedereen genieten van de voorstelling Vanishing Point XL van Panama Pictures, een gezelschap die vorig jaar veel positieve reacties heeft ontvangen tijdens Deventer Op Stelten. Dit jaar staan er nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Togo en Nederland op het programma.

Spektakel is te verwachten op het Grote Kerkhof met de Nederlandse première van de indrukwekkende grote pleinvoorstelling Moby Dick van het Italiaanse gezelschap Teatro dei Venti. Het schip van kapitein Ahab en zijn obsessie om de witte walvis te vinden worden in scène gezet. In deze voorstelling hebben ook lokale Deventenaren een rol.

Daarnaast komt ook de Spaanse groep Cia Maduixa weer! Door velen al jaren toegejuicht en omarmt. Ze staan bekend om hun intense voorstellingen. Op het Worpplantsoen spelen ze Migrare; de strijd van vier sterke, dappere en veerkrachtige vrouwen.

Iedereen die op zoek is een beetje spanning kan terecht bij Deventer Schouwburg. Daar speelt het Spaanse gezelschap Kolektiv Lapso Cirk de spannende voorstelling OVVIO. Op een speelse manier testen circusartiesten David & Tomáš elkaars grenzen om te zien waar ze mee weg kunnen komen voordat het onvermijdelijke gebeurt…

De maatschappij verandert ondertussen in snel tempo en dat heeft ook effect op het festival. Duurzaamheid, stikstof, natuurveranderingen, identiteit zijn dagelijkse thema’s waar ook theatergroepen graag invulling aan geven. Dit jaar nemen de theatergroepen Piepschuim met Warming up en Theater Gajes met We are all astronouts het publiek met een lach op het gezicht mee in hun ‘struggle’ in de zoektocht naar een betere toekomst.

Het gehele programma is nu te lezen op de www.deventeropstelten.nl

Ambassadeursprogramma Vriend van Deventer Op Stelten 

Zoals Martijn Westerbrink, directeur-bestuurder van Events dEVENTer, eerder heeft meegedeeld wordt het ambassadeursprogramma Vriend van Deventer Op Stelten in het leven geroepen.

Bezoekers aan het festival en inwoners van Deventer worden door het leveren van een financiële bijdrage Vriend van Deventer Op Stelten. Hiermee dragen ze bij aan de doorontwikkeling van het festival en Deventer als grootste evenementenstad van het oosten. Ook geven ze hiermee jonge makers de kans zich te introduceren en voorstellingen te ontwikkelen die aan een breed publiek getoond kunnen worden. In ruil voor deze bijdrage ontvangen de vrienden een aantal mooie voordelen.

Meer over het ambassadeursprogramma is te lezen op www.deventeropstelten.nl

Deventer Bijzonder 

Ook terug van weggeweest is de speciale openingsavond voor mensen uit de verzorgingstehuizen in de stad. Het festival is gratis voor iedereen toegankelijk, vandaar dat Stichting Deventer Bijzonder i.s.m. Deventer Op Stelten jaarlijks een voorstelling speciaal voor deze doelgroep verzorgt. Ieder jaar wordt er gezocht naar een unieke locatie. Dit jaar speelt de voorstelling in Deventer Schouwburg. De genodigden kunnen op donderdagavond 6 juli genieten van de voorstelling OVVIO van het Spaanse gezelschap Kolektiv Lapso Cirk.

Jong talent bij Poolshoogte

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten performances van jonge podiumkunstenaars. Het werk dat je kan verwachten is gericht op een jong publiek en is brutaal, rauw, soms experimenteel en maatschappelijk geëngageerd. “Hier staan de spelers van de toekomst. Over 5 jaar zijn zij de grote sterren van het festival.” AldusAdrie van Essen, artistiek leider Events dEVENTer/ Deventer Op Stelten. Het aanbod is rijk dit jaar!

  • Jongerenproductiehuizen

Binnen jongerenproductiehuizen maken en bepalen de jongeren zelf wat er gemaakt wordt, een plek waar jongeren zich vrij kunnen ontwikkelen binnen de podiumkunsten. Tijdens Poolshoogte reizen diverse jongerenproductiehuizen af naar het Havenkwartier. Zo spelen theatergroep SubSub uit Almere, theaterhuis LARF! uit Brussel en Jeugdtheaterschool Zuidoost uit Amsterdam meerdere voorstellingen. Daarnaast spelen de deelnemers van de Werkplaats Theater (Het Theaterschip) meerdere korte performances.

  • SPREEK!

Poolshoogte biedt dit jaar drie makers trajecten. Het Theaterschip heeft makers binnen de disciplines (muziek)theater, dans, performance en circus/acrobatiek uitgenodigd om gezamenlijk of als individuele maker zich uit te spreken en een plan in te dienen. Een plan wat in vijf werkdagen kan worden gerealiseerd. De resultaten van de drie makers trajecten zie je in het Havenkwartier. En er is een ruime buitenprogrammering met onder meer Plock! van Grensgeval; voor iedereen die wel een buiten de lijntjes zou willen kleuren. Of TING van Ilon Lodewijks; een speels platform dat de menselijke relaties met objecten onderzoekt.

Hoogtevrees in het Worpplantsoen
Het wordt weer magisch met Hoogtevrees in het mooie Worpplantsoen aan de IJssel. Deventer staat Op stelten en Hoogtevrees biedt een avontuurlijk programma met acts van hoogstaand niveau. Van 7 t/m 9 juli tovert poppodium het Burgerweeshuis dit oudste stadspark van Nederland om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, lekker eten & drinken, kermis en theater in een mooi decor.

Bij Hoogtevrees kan iedereen in een relaxte sfeer genieten van en kennismaken met bijzondere muziek, spectaculair theater en vintage kermisattracties. De jongste festivalgangers kunnen lekker op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen.

Op het programma staat de bekende Monkey Jam op vrijdagavond en Droom Dit. Op zaterdag staan Condor Gruppe, Bummble B Boy, De Jonge Boschfazant & Meindert Talma, Reverend Peyton’s en Dez Mona geprogrammeerd. De zondag wordt afgesloten met Wildman, Slim Cessna’s Auto Club, De Toegift en Bob Wayne & The Carnies. Het volledige programma en meer informatie is te vinden op www.burgerweeshuis.nl. Hoogtevrees wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

Tickets 

In Deventer Schouwburg en MIMIK zijn, als onderdeel van Deventer Op Stelten, ook voorstellingen te zien. Iedereen die op zoek is een beetje spanning kan terecht bij Deventer Schouwburg. Daar speelt het Spaanse gezelschap Kolektiv Lapso Cirk hun voorstelling OVVIO. In MIMIK is de voorstelling Poems Visuals te zien. De Spaanse Jordi Bertran presenteert een verscheidenheid aan personages gebaseerd op letters. Voor beide voorstellingen zijn vanaf half juni voor € 7,50 tickets te koop via de websites van de theaters.

Over Deventer Op Stelten
Deventer Op Stelten is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van groots en meeslepend tot ingetogen en klein, van komisch en acrobatisch tot diepgravend.

Mede dankzij het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel, is het ook dit jaar mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.

Deventer Op Stelten is jaarlijks in juli en wordt door duizenden bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Het festival is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door Events dEVENTer. Deventer Op Stelten is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, bijdragen van horeca en vele sponsoren.