Entertainment

Concert op historisch orgel

DEVENTER – Op zaterdag 17 juni om 15.00 uur bespeelt Wim Diepenhorst het historische IBACH-orgel in de Broederenkerk te Deventer. Dit optreden maakt deel uit van de reeks Zaterdagmiddagconcerten Deventer.

Wim Diepenhorst (1971) studeerde muziekwetenschappen in Utrecht en orgel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Hans van Nieuwkoop. Hij is orgelspecialist bij de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed en begeleidt in die functie restauraties van monumentale orgels, waaronder die van de Lebuinuskerk en de Broederenkerk. Het orgel in de Broederenkerk is gemaakt door een Duitse orgelmaker en Duitse orgelmuziek voelt zich daar als een vis in het water. De Duitse orgelwerken uit de romantiek zijn, hoe kan het ook anders, schatplichtig aan de muziek van J.S. Bach.

In dit concert hoort men onder andere een orgelbewerking van Max Reger van een clavecimbelwerk van Bach. In de 19de eeuw speelden organisten vaak arrangementen van orkest- en pianomuziek, voor een deel zijn de Duitse en Franse orgels uit de 19e eeuw daar ook op ingericht. Op het programma staan ook 19de-eeuwse bewerkingen van pianomuziek van Grieg en het Vioolconcert van Mendelssohn. Het geheel wordt afgesloten met de monumentale Ciacona uit de Sonatine voor orgel van de Duitse componist Karg-Elert, waarvan thema en vorm ook weer zijn afgeleid van Bach (en een beetje Händel).

Het concert duurt tot 16.00 uur. De toegang is vrij, met een gift na afloop van het concert.