Entertainment

Burgerhaven uniek decor voor opera Dido & Aeneas

DEVENTER – Het Deventer Vocaal Ensemble (DVE) en het Deventer Kamer Orkest (DKO) voeren op zaterdag 17 en zondag 18 juni gezamenlijk de opera Dido & Aeneas van de Engelse componist Henry Purcell uit. Dit beroemde werk, losjes gebaseerd op het Griekse epos Aeneis van Vergilius, met de bekende treurzang When I’m layed in earth, vertelt het tragische liefdesverhaal van de mythische personages Dido en Aeneas.

Het DVE én het DKO bestaan dit jaar allebei 50 jaar, waarvan ze de eerst tien jaar nog één ensemble vormden. Reden genoeg om tijdens dit bijzondere jubileumjaar gezamenlijk een productie op poten te zetten. Beide ensembles bestaan uit ruim 25 gemotiveerde en goed geoefende amateurs uit Deventer en omstreken die op een zo’n hoog mogelijk niveau muziek maken.

Uitvoering door DVE en DKO
Elske te Lindert is klassiek zangeres en dirigent bij onder andere DVE. “In eerste instantie kwam het idee van DKO om samen deze opera te gaan doen. Met die vraag kwamen ze bij ons en dat leek ons meteen een leuk plan. De uitvoering van een opera stond al een tijdje op het verlanglijstje van een aantal van onze koorleden. Er zijn niet zoveel opera’s die met een kleine bezetting te doen zijn en ook nog leuk genoeg zijn voor ons koor. We hebben voor deze productie een constructie bedacht waarbij beide dirigenten een rol kunnen hebben. Ik ga zelf ook meezingen en heb ook een kleine solorol. Peter Bogaert gaat de voorstelling dirigeren.”

Keuze opera
Dido & Aeneas mag dan niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen, binnen de opera- en de koorwereld is deze opera wel degelijk een begrip. Marleen Prins is een bekende regisseur en dramaturg van opera’s, muziekfilms en concerten met theatrale elementen en zij gaat ook deze voorstelling regisseren. “Het stuk is dan wel drieënhalve eeuw oud en voor het eerst opgevoerd in 1688, maar kent een heel universeel thema. Dido, het vrouwelijke hoofdpersonage, zegt eerst dat ze nooit meer van een man wil houden, maar wanneer ze er uiteindelijk toch weer aan begint gaat het toch weer heel erg mis. Teleurgesteld raken in de liefde, wie herkent het niet? Dido & Aeneas kent geen complex verhaal waar je drie uur aan vast zit, de opera duurt ongeveer vijf kwartier. En de muziek is ook heel toegankelijk. Kortom, dit is voor iedereen een lekker overzichtelijke opera.”

Complexe organisatie
Het invoegen van verschillende partijen in een productie is best een aardige klus, zeker als er relatief weinig tijd beschikbaar is. Marleen: “Muzikaal gezien gaat het best soepel om twee organisaties in een productie samen te voegen.” Iets dat Elske kan beamen: “Het is vaker zo dat we als koor voor een uitvoering een orkest nodig hebben, dus dat gaat dit keer ook heel organisch.”

Maar dat is dus maar het halve verhaal. Marleen: “We hebben hier te maken met een koor, een orkest, dansers van Impact, solisten uit het koor en solisten van het conservatorium Utrecht.” Elske: “Best wel spannend om dat allemaal tot één geheel te maken. We repeteren allemaal apart en dan hebben we alleen volgend weekend waarin we allemaal voor het eerst bij elkaar komen, daarna moet het eigenlijk wel staan. Tijdens die twee middagen moet het gebeuren. De bedoeling is dan dat het koor niet alleen mijn regieaanwijzingen opvolgt maar ook op de solisten reageert en op de dansers die er tussendoor bewegen. Dat wordt superspannend!”

Bijzondere locatie
Een opera opvoeren is een ding, maar daarvoor een locatie gebruiken die er niet echt voor is gebouwd is andere koek. Maar beiden vinden dit juist een uitdaging. Elske: “Het is gewoon heel leuk om zo’n klassiek stuk naar deze tijd te halen en dan moet je dat bij voorkeur niet in een schouwburg of kerk doen. In Deventer blijven er dan niet veel opties over, maar deze ruime, oude fabriekshal is prima. Qua akoestiek klinkt het hier in Burgerhaven verrassend goed en het zingt ook beslist niet vervelend.”

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor deze unieke uitvoering is inmiddels goed op gang gekomen. Wie ook wel eens een opera in Deventer wil bijwonen op een unieke locatie, kan online een kaartje aanschaffen via de website www.didodeventer.nl. Reguliere kaarten kosten €17,50. Vrienden van het DVE en donateurs van het DKO betalen €15,-, CJP-houders €12,50 en kinderen tot 12 jaar €10,-. Voorafgaand aan de voorstelling zijn aan de zaal ook kaartjes te koop. Deze kosten €20,- en zijn contant of met pin te betalen. Alle kaartjes zijn ‘vrije zit’. De zaal gaat drie kwartier voor aanvang van de voorstelling open.

Opera Dido & Aeneas
Zaterdag 17 juni 20.00 uur, zondag 18 juni 15.00 uur
Burgerhaven, Olafstraat 5, Deventer
www.didodeventer.nl

door Peter van den Boom