Stedendriehoek

Een lekker dagje op het water

Op zaterdag 27 mei wordt een speciale Hanze Havendag gehouden, tussen 10.00 en 17.00 uur in de jachthaven aan de IJssel in Deventer. Op deze dag vinden hier, aan de Rembrandtkade 195, vele nautische activiteiten plaats voor jong en oud. De toegang is vrij.

Voor de handel over water was de rivier de IJssel vroeger en ook nu nog steeds een belangrijk vervoersmiddel. De rivier slingert langs diverse Hanzesteden. Ook nu wordt de rivier nog gebruikt voor vervoer van goederen, maar de rivier is minstens zo belangrijk voor een dagje uit in en om het water. Tijdens de Hanze Havendag maak je kennis met alle activiteiten op en nabij het water in Deventer. Zo vinden er diverse roei-, vaar- en zeilclinics en -demonstraties plaats van de reddingsbrigade, duikvereniging en RC modelboten. Het is mogelijk om diverse schepen te bezoeken. Ook zijn er vaartochtjes, waarbij verhalen over de Hanze worden verteld. Deze dag is er een speciale veerpontverbinding tussen de Worp en de jachthaven.

Flyboard Team Nederland brengt een uitgebreid bezoek aan de Hanze Havendag, met maar liefst drie waanzinnige shows en de gehele dag door clinics om het flyboarden zelf te ervaren. Er zijn nog een paar plekken vrij voor de clinics. Daarvoor moet overigens wel worden betaald.

Tevens is er die dag aandacht voor elektrisch varen. Fabrikant Propel is aanwezig met de Propel S1 10kw buitenboord. Propel streeft ernaar om elektrisch varen betaalbaar en toegankelijk te maken voor een groot publiek, om zo een uitstootvrije en schone mobiliteit op waterwegen in een stroomversnelling te brengen. De nieuwste motoren staan uitgestald op 27 mei en men kan een gratis proefvaart maken.
Voor meer informatie: havendeventer.nl/nieuws/