Stedendriehoek

Duik in roemruchte geschiedenis Go Ahead Eagles

DEVENTER – Museum De Waag en Archeologie Deventer verzorgen de historische lezing ‘Op heilige grond. Voetballen op de Bisschopshof’ op donderdag 25 oktober om 20.00 uur in het Auditorium van het Deventer Stadhuis, Grote Kerkhof 1. De toegang is vrij.

In deze historische lezing nemen Emile Mittendorff, René Berends en Ben Halle het publiek mee langs de roemruchte geschiedenis van Go Ahead Eagles en de Adelaarshorst. De club is in 1902 opgericht en speelt al bijna 100 jaar aan de Vetkampstraat. Archeoloog Emile Mittendorff vertelt over de geschiedenis en het bijzondere karakter van de locatie in de middeleeuwen en vroege nieuwe tijd. René Berends gaat in op de geschiedenis van de club en die van het authentieke stadion De Adelaarshorst. Vervolgens vertelt Ben, de zoon van de legendarische doelman Leo Halle (zie foto), het boeiende levensverhaal van zijn vader. Successen èn teleurstellingen worden gepresenteerd in het licht van de roerige episode tussen de twee wereldoorlogen.

Emile Mittendorff gaat vertellen over de lange geschiedenis van het gebied van de Vetkampstraat en de Adelaarshorst. Hoewel dit gebied dicht bij de binnenstad van Deventer ligt, was het tot in het begin van de 20e eeuw nog grotendeels onbebouwd. In de middeleeuwen was het de plaats waar één van de belangrijkste boerderijen rond Deventer was gelegen: de hof van Colmschate. Vanuit deze plek werd het gebied rond Deventer bestuurd en beheerd. In de presentatie wordt ingegaan op de rol die de boerderij en zijn eigenaar, de bisschop van Utrecht, hebben gespeeld in de geschiedenis van Deventer en omgeving. Aan de hand van de sporen van de boerderij die zijn aangetroffen onder de hoofdtribune van de Adelaarshorst, wordt een beeld geschetst hoe het erf er mogelijk heeft uitgezien. Vervolgens wordt aan de hand van historisch kaartmateriaal de ontwikkeling van de Hof van Colmschate gevolgd tot aan het moment dat de Adelaarshorst er zou verrijzen.

Als er iets is dat bijdraagt aan het Deventer gevoel’ is het wel de voetbalclub Go Ahead (Eagles). ‘Kowet’ is een echte arbeidersclub zoals Deventer een echte arbeidersstad is. In zijn bijdrage zal René Berends kort ingaan op de roemrijke geschiedenis van de club en die van het authentieke stadion De Adelaarshorst. Hij zal daarbij ook proberen een vinger te krijgen achter de specifieke clubcultuur van Kowet.