Stedendriehoek

Drie dagen vol rhythm, percussie en dans

DEVENTER – De dertiende editie van de Deventer DansDagen komt er aan. Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november staat Deventer in het teken van dans. De organisatie is in handen van Kunstcircuit Deventer.

In de week voorafgaand aan het evenement wordt er gedanst op scholen en in Humanitas, waar schoolkinderen samen dansen met de bewoners. Dansen is niet alleen leuk om te doen, maar ook goed voor het brein en lichaam van jong en oud.  

Rhythm, percussie en dans komen samen in de voorstelling Mechanical Ecstasy van Club Guy & Roni, die op vrijdagavond te zien is in de schouwburg. Feest en voorstelling lopen dwars door elkaar heen. Mechanical Ecstasy is een ode aan de rave partys van toen. De muziek van Jan-Bas Bollen en Thijs de Vlieger wordt live gespeeld door de slagwerkmannen. Elf dansers een actrice en drie musici nemen het voortouw en ook het publiek werkt mee aan deze bijzondere voorstelling.

Percussie en dans staan ook centraal in het workshopprogramma op zaterdagmiddag. Percussionist en performer Juri Kuefner geeft workshops bodypercussie en palmas flamenco (handklappen) en er is live-percussie bij de workshop West-Afrikaanse dans onder leiding van Bebey Youla (Guinee). Gastdocente Esther Nederpelt geeft twee workshops modern jazz voor medium en gevorderde dansers.

Kennismaken met dans
Voor de jongste kinderen (tot en met 12 jaar)  is er op zaterdagmiddag een speciale DDD-dansroulette. Ze doen twee workshops (bollywood en musical) en de middag wordt afgesloten met een presentatie voor ouders broertjes en zusjes. Danservaring is niet nodig.

Moving Models 
Kunstenaars kijken vol liefde terug op hun modeltekenervaringen. Om dat vertrouwde gevoel van aandachtig kijken registreren tekenen en denken weer op te roepen organiseert DDD in samenwerking met Babet Olde Weghuis en Jeroen Diepenmaat een ochtend modeltekenen voor beeldend kunstenaars uit Deventer en omgeving. Zij maken een serie modeltekeningen die tijdens de sessie geëxposeerd worden. Zowel de tekensessie als het inrichten en de tentoonstelling zelf is voor publiek toegankelijk. Hiermee wordt een unieke kijk geboden in de keuken van de kunstenaar. Het hele proces van het ontstaan van een kunstwerk tot en met het exposeren is bij te wonen. De tekeningen zijn te zien tot 14.30 uur. Publiek is van harte welkom en zelf tekenen kan ook!

Filmprogramma
Maar liefst drie dansfilms zijn opgenomen in het programma. De eerste is de bijzondere film Girl over de 15-jarige Lara die ballerina wil worden. Maar haar lichaam stribbelt tegen want Lara is geboren als jongen. En dan de klassieker Dirty Dancing. Voor velen de laatste kans om opnieuw in de filmzaal weg te zwijmelen of de film voor het eerst te beleven. De romantische dansfilm Dirty Dancing veroverde in 1987 wereldwijd alle harten. Het verhaal is tijdloos en kan zich nu nog steeds scharen onder de beste dansfilms aller tijden. Impulso is nog maar één keer vertoond in Nederland en nu twee keer te zien in Deventer. De jonge Spaanse danseres en choreografe Rocio Molina is het grote nieuwe talent op het gebied van Flamenco en moderne dans. Ze gebruikt publieke improvisaties die impulso’s genoemd worden om nieuwe choreografieën te maken. Nadat ze het hart van het klassieke en het nieuwe publiek gewonnen heeft is ze nu bezig met haar grootste uitdaging tot nu toe: het creëren van een nieuwe show in het Chaillot National Theatre in Parijs die het hoogtepunt  van hun nieuwe seizoen zal worden.  

Deventer Danst Samen!
DDD wordt afgesloten met de voorstelling Deventer Danst! op zondag 11 november (14.30 uur) met weer volop ruimte voor danstalent uit Deventer. Aan de voorstelling doen onder anderen mee: All the Above Base4Dance ALMAX Dancecenter ABS Create Dance Dansgroep de Eskape Apropos Sheila’s buikdanscentrum Studio DanZo Firelilly en SVOD.  

Tijdens DDD is een expositie te zien met werk van beeldende amateurkunstenaars en fotografen op Keizerstraat 70 (voorheen Leeuwenkuil).  De locatie is vrij toegankelijk. Kijk op www.deventerdansdagen.nl voor het gehele programma.