Stedendriehoek

Doe mee aan de IJsselbiënnale 2020

DEVENTER/ZUTPHEN – De IJsselbiënnale roept cultuurmakers, organisaties en andere initiatiefnemers op voor het indienen van plannen om het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale vorm te geven. “Heb je belangstelling? Meld je dan nu aan voor een van de drie kick-offbijeenkomsten bij jou in de regio”, aldus de organisatie.

“We organiseren deze kick-offbijeenkomsten om de ambities en de mogelijkheden om bij te dragen aan het evenement, verder toe te lichten en alvast de eerste verbindingen onderling te leggen. De bijeenkomsten zijn op donderdag 21 november in Zwolle van 19.30 tot 21.30 uur, dinsdag 26 november in Zutphen van 19.30 tot 21.30 uur en donderdag 28 november in Deventer van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan via e-mail info@ijsselbiennale.nl.

Van midden juni tot eind september 2020 vindt de tweede editie van de IJsselbiënnale plaats. De financiering ligt op koers en de organisatie kan echt van start met de voorbereidende fase. Het thema van de 130 kilometer lange, internationale kunstroute is opnieuw de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei, dit keer onder de titel Tij, Tijd en Tijdelijkheid.

Belangrijk thema
“De klimatologische veranderingen bepalen de laatste tijd het nieuws: het is een even urgent als langdurig belangrijk thema voor de komende decennia. Elke editie belicht de IJsselbiënnale een van de aspecten van deze veranderingen in ons landschap. In 2020 is de titel van de IJsselbiënnale ‘Tij, Tijd en Tijdelijkheid’. Met deze titel geven we gerenommeerde (inter)nationale kunstenaars een inspirerend inhoudelijk kader om op te reageren. Zij maken kunstwerken die bijzondere plekken in het landschap uitlichten en die over deze locaties en het landschap verhalen. Naast de kunstroute biedt de IJsselbiënnale een rijk gevarieerd activiteitenprogramma aan de bezoekers.”

In 2017 leidde een soortgelijke open oproep bij de eerste editie tot een overweldigend aanbod aan plannen en heel veel mooie samenwerkingsverbanden. “Zo biedt de IJsselbiënnale een spraakmakend podium voor cultuurmakers uit de regio én dragen deze activiteiten op hun beurt belangrijk bij aan de dynamiek van de IJsselbiënnale. Inmiddels zijn de geselecteerde kunstenaars uitgenodigd, de locaties zijn gespot en er wordt nu overlegd met de eigenaren van de grond, ecologen en overheden. Daarnaast is de verdere fondsen- en sponsorwerving een belangrijk aandachtspunt. Dit leidt in december tot een definitief beslismoment. Op www.ijsselbiennale.nl staat meer informatie over de IJsselbiënnale.”