Stedendriehoek

Deventer staat stil bij mensenrechten

DEVENTER – Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Die datum is daarom al 70 jaar de Dag van de Mensenrechten.

In Deventer worden in het kader van deze dag diverse activiteiten georganiseerd. Vrijdag 7 december van 9.00 tot 20.00 uur is de schrijfmarathon in de bibliotheek aan de Stromarkt en in Bathmen en in het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat. Het is de grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor negen vrouwelijke mensenrechtenverdedigers.

Die dag is om 20.00 uur Claudia Duque (zie foto) te gast in het Etty Hillesum Centrum. Claudia is journaliste in Colombia en gespecialiseerd in mensenrechten. Zij geeft een lezing over haar land, de armoede en de rijkdom, de onveiligheid en de corruptie. Bezoekers gaan met elkaar in gesprek over de invloed van buitenlandse bedrijven, de situatie in Venezuela en het vredesproces met de Farc. Nick Schoemaker van het Nederlands debatinstituut zal deze avond leiden. De toegang is vrij, maar opgave is gewenst via administratie@ettyhillesumcentrum.nl  

Zaterdag 8 december, van 15.00 tot 17.00 uur, wordt in de bibliotheek aan de Stromarkt het project ‘Noi Radicini/Nieuwe wortels’ afgesloten. Een boek met interviews met Roemenen die naar Nederland zijn gekomen (waaronder vluchtelingen) wordt gepresenteerd en er zijn interviews met Roemeense Deventenaren uit het boek.