Stedendriehoek

‘Deventer als echte jazzstad’

DEVENTER – Al vijf jaar lang organiseren René en Ria van der Klooster jazzconcerten in de Fermerie, aan het Muggeplein 9. “Elke eerste zondag van de maand vinden er concerten plaats, maar nu willen we dat Deventer als jazzstad van Overijssel op de kaart komt te staan. Op zaterdag 26 mei is het zover. Dan vindt de eerste editie plaats van het Deventer Jazz Festival, in de binnenstad van Deventer.” Van 14.00 tot 16.00 uur lopen er twee jazzbands door het centrum. Dit zijn de Happy Jazz Hounds en Odano Combo. ’s Avonds van 21.00 tot 23.30 uur vinden er optredens plaats in tien verschillende horecagelegenheden. “Veel mensen houden van jazz: van New Orleans, Gipsy, Boogie, Kwartet of Small bigband. Er worden in Nederland veel jazzconcerten gegeven, waarbij steeds meer jonger publiek komt.”

“Dat is een goede ontwikkeling, want zij hebben de toekomst in de oude stijl jazz. Als wij aan jongeren denken, denken we bijvoorbeeld aan de K-street jazzband uit het zuiden van het land. Dit is een grote band, waarbij het oudste lid rond de dertig is. Hieruit blijkt de verjonging van jazz, een mooie ontwikkeling. Helaas zijn zij niet aanwezig tijdens het festival, maar wij hebben een flink aantal goede bands weten te boeken.”

In de avond zijn op diverse locaties op de Brink optredens te bekijken: Café Doedel – Dokter Jazz & Co, Café de bisschop – Folf University Jazz Band, The Irish Eik – The Forest Jazz band, Bieren Danscafé Persee – Jorby and band, Café de Heren – Herringtown Jazzband, ZUS – Willem Oosterwijk/Marike Rispens and band en wie er bij Café Glas in lood komt spelen is nog een verrassing.

Op het Grote Kerkhof wordt ook gespeeld en wel bij De 7e Hemel: Vermeulen and Friends. Bij de Dikke van Dalen spelen Quatre tickets de Swing en De Fermerie biedt plaats aan Jeroen Sweers/and trio The Blue Note Rollers. Voor meer informatie: www.goodtimejazz.jouwweb.nl  en www.facebook.com/Deventer-Jazz-Festival