Stedendriehoek

Debat over hedendaagse kunst

DEVENTER – Is Deventer klaar voor een museum voor hedendaagse kunst? Donderdag 22 maart wordt hierover gesproken met initiatiefnemer van het kunstmuseum Koos Hoogland en toparchitect Hans van Heeswijk van onder andere Museum MORE in Gorssel.

Koos Hoogland wil een museum voor hedendaagse kunst in Deventer realiseren om het culturele aanbod in Deventer te verrijken. Hij is al geruime tijd met mede-initiatiefnemers van de stichting EICAS (European Institute for Contemporary Art and Science) op zoek naar een geschikte plek in de Stedendriehoek: “Wij hebben contacten met verzamelaars die kunst bezitten, maar die hun collectie niet kunnen exposeren. Grote, landelijke musea zijn niet geïnteresseerd, omdat ze het werk eenvoudigweg niet meer kwijt kunnen. Zonde, het gaat om waardevolle kunst. Die willen we in Deventer laten zien.” Initiatiefnemer Koos Hoogland licht op 22 maart namens Stichting EICAS zijn plannen toe voor een hedendaags kunstmuseum in Deventer. 

Hans van Heeswijk, oprichter van Hans van Heeswijk architecten, heeft ruime ervaring met de bouw en renovatie van musea. Het bureau transformeerde in Amsterdam een gebouw aan de Amstel tot satellietmuseum voor de Hermitage uit Sint-Petersburg, breidde het Mauritshuis uit in Den Haag, realiseerde een nieuw entreegebouw voor het Van Gogh Museum en ontwierp het Museum MORE in Gorssel. Tijdens de spreekavond vertelt Van Heeswijk hoe het ontwerp van een museum kan bijdragen aan het beoogde succes ervan. 

De debatavond vindt plaats op donderdag 22 maart, vanaf 20.00 uur in het Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4 in Deventer. De toegang is vrij.