Stedendriehoek

De boeiende wereld van technologie in de zorg

DEVENTER – Zorgtechnologie, ver-van-je-bed-show of wil je er alles van weten? Onder dat thema organiseren twaalf regionale zorgorganisaties een grootschalig event in stadion De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles. Het evenement vindt plaats in de landelijke e-healthweek en is bedoeld om iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die zorgtechnologie nu al biedt.

Op donderdag 30 januari tussen 11.00 en 21.00 uur en op zaterdag 1 februari van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen die daarin geïnteresseerd is de zorgtechnologiemarkt bezoeken, lezingen bijwonen en in een speciale escaperoom zelf ervaren dat technologie onmisbaar is voor de zorg van nu.

“Voor veel mensen klinkt technologie in de zorg als iets wat nog heel ver weg is”, vertelt Laura Steman. Zij is projectleider van het programma Technologie voor Warme Zorg, dat bedoeld is om zowel cliënten en hun familie als zorgmedewerkers meer vertrouwd te laten raken met de mogelijkheden van technologie. “Maar er wordt in onze regio door verschillende zorgorganisaties al veel technologie ingezet om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren”, zegt zij. “Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het Fietslabyrint. Ouderen kunnen op een soort hometrainer stappen of vanuit hun rolstoel de pedalen rondtrappen en krijgen op een beeldscherm beelden te zien van een plaats die ze zelf kunnen kiezen. Zo zijn ze in beweging en kunnen ze virtueel door hun oude omgeving fietsen.”

Op donderdag 30 januari en op zaterdag 1 februari is het Fietslabyrint samen met veel andere technologieën te zien op de technologiemarkt. “Bezoekers kunnen ook zelf ervaren hoe leuk deze toepassingen zijn, want ze mogen van alles zelf proberen”, vertelt Laura enthousiast. “Er is van alles te zien: van een robothond die je kunt aaien tot een GPS-tracker die mensen met een verstandelijke beperking of dementie bij zich kunnen dragen. Daarnaast kunnen bezoekers ook een escaperoom in. Hier ervaren ze in 20 minuten dat zorgtechnologie onmisbaar is voor de zorg van nu. Ik kan het iedereen aanraden om even een kijkje te komen nemen op 30 januari of 1 februari. Het is beslist de moeite waard. Je zult versteld staan van hoe leuk en waardevol zorgtechnologie eigenlijk is.”