Stedendriehoek

Buurten betrokken tegen eenzaamheid

DEVENTER – Buurtinitiatieven spelen een grote rol in de strijd tegen eenzaamheid. Zij maken wijken gezelliger en brengen bewoners samen. Met het project Betrokken Buurten biedt het Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) zes buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken. Een van de genomineerden is buurtinitiatief Bij de Halte, aan de Zwolseweg.

De droom van initiatiefnemer Ilona Ordelman is uitgekomen in Bij de Halte. Deze plek groeide uit tot een broedplek waar buurt, bedrijfsleven en zorg samenkomen in de wijk Zandweerd. Joop Hofman en Aukje Grouwstra hebben geholpen met het verwoorden van haar droom en dit inzichtelijk te maken voor anderen. Het buurtinitiatief is gevestigd in het voormalige huize Corel, onderaan een flat. Wie binnenloopt zal zich verbazen hoe georganiseerd en compleet het er uitziet. Zeker omdat Bij de Halte nog geen jaar geleden opende. “We hebben de spullen grotendeels gekregen”, vertelt Ilona. “En nog steeds krijgen we van alles. Wanneer bedrijven iets over hebben, vragen ze vaak of wij er nog wat mee kunnen.”

Het project Betrokken Buurten is een initiatief van LSA, een vereniging van en voor mensen die zich inzetten voor hun buurt. De vereniging stimuleert en verbindt bewoners en helpt hen kennis en deskundigheid met elkaar en anderen te delen. Ilona meldde zichzelf aan voor dit project. “De volgende anderhalf jaar komt een LSA-coach één dag in de maand naar ons initiatief”, legt ze uit. “Met haar kennis en kunde helpt zij ons beter op de kaart te zetten en om een breder bereik te krijgen.” Ilona vindt het belangrijk dat andere wijkcentra en de gemeente Deventer zien hoe zij de zorg neerzet. “Dit is een kostenbesparende en effectieve manier. We hopen een beweging in gang te zetten. De zorg kan beter georganiseerd worden.” Wat maakt Bij de Halte uniek? “Over de drempel is iedereen gelijk. Jong en oud, iedereen is welkom en ze lopen ook allemaal binnen. Het maakt niet uit wat je hier doet; het belangrijkst is dat je er bent.” Medewerkster Inge Gouw vult aan: “Buren die in het begin binnenkwamen voor alleen een kopje koffie, komen nu om koffie voor anderen in te schenken. En buren die in het begin binnenkwamen voor een luisterend oor, komen nu om een luisterend oor aan te bieden.”

Plek voor iedereen
Bij de Halte is meer dan een ontmoetingsplek. Het is een plek waar van alles mogelijk is. “We verhuren vergaderruimtes aan zorgorganisaties en hebben flexplekken. We hebben een werk-fittraject en beschutte werkplekken. Onze vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten, waaronder hardloopgroepen en avonden voor jonge moeders. Zij zorgen ook voor thee en koffie en een paar keer per week een maaltijd voor vijf euro. Als jij iets met fietsen wilt doen of baksteen, dan halen we dat in huis. Alles is hier ontstaan en voor alle leeftijden is er wel iets te doen. Je mag ook ideeën opperen als je iets mist. Er is een vervaagde grens tussen vrijwilligers en bezoekers. We laten ook zien dat de man in pak niet eng is en dat de nonchalant geklede jongere een goed hart heeft.” Ilona is enorm trots dat ze zo’n fenomeen heeft neergezet. Ze glimlacht: “Binnen een jaar tijd is het ongekend hoeveel buren zich al daadwerkelijk welkom voelen bij Bij de Halte.” Kijk voor meer informatie op www.bijdehalte.nl of loop eens binnen aan de Zwolseweg 190.