Stedendriehoek

Bommenwerper buldert boven Bathmen

BATMHEN – Het lijkt bijna een traditie te worden op de middag van 4 mei: ook dit jaar vliegt een originele Lancaster bommenwerper, zoals er één in 1944 in Bathmen is neergestort, over het monument aan de Steginksweg.

Battummer Frans Hendriks heeft dit weer voor elkaar gekregen: “De afdeling BBMF (Battle of Britain Memorial Flight) heeft ook dit jaar weer positief geoordeeld over mijn verzoek voor een flypast over dit monument ter nagedachtenis van de vijf omgekomen bemanningsleden. In de nacht van 12 op 13 juni 1944 zijn zij daar met hun Lancaster Mk. II, genaamd Lily Mars, neergestort.” Zij waren met hun Lancaster op de terugvlucht naar hun thuisbasis Waterbeach in Oost-Engeland, na een bombardement op Gelsenkirchen, en werden onderschept door een Duitse nachtjager, die hun Lancaster in brand schoot waarna het toestel uiteindelijk onbestuurbaar werd en neerstortte. Hendriks: “Van de acht inzittenden wisten er slechts drie tijdig het toestel met hun parachute te verlaten, de overige vijf stortten neer met het fel brandende toestel. De vijf omgekomen bemanningsleden liggen begraven op de Oude Begraafplaats in Bathmen.”

Eén rondje

De RAF geeft aan dat hun Lancaster bommenwerper, registratie PA474, genaamd Thumper, de enige nog vliegende Lancaster in Europa is. De tweede Lancaster die nog vliegwaardig is, bevindt zich in Canada. Hendriks: “Dit jaar zal deze Lancaster op donderdag 4 mei om 13.40 uur een flypast uitvoeren boven het monument aan de Steginksweg, dit alles uiteraard onder voorbehoud van eventueel té slechte weersomstandigheden dan wel technische problemen aan het vliegtuig. De RAF schreef erbij: ‘Weest u zich er wel van bewust dat de Lancaster dit keer maar één rondje over het monument zal maken’. Gebruikelijk waren altijd drie passes, maar vorig jaar kregen we er slechts twee en dit jaar dus nog maar één rondje. Maar het blijft natuurlijk altijd een prachtig gezicht om zo’n brullende en indrukwekkende bommenwerper over te zien komen…”