Stedendriehoek

Boeken, werken en ontdekken

DEVENTER – Het centrum van Deventer heeft over twee weken weer een bibliotheek. En wat voor één! Op donderdag 27 september om 14.00 uur openen de deuren van de nieuwe Bibliotheek Centrum. “Dan kunnen wij eindelijk laten zien waar wij zo lang aan hebben gewerkt. Na tijden van voorbereiden, ontwerpen, plannen, bouwen en inrichten willen wij het publiek kennis laten maken met wat hier allemaal is te beleven. Tot en met 30 september laten we tijdens een uitgebreid programma zien hoe we onze rol willen vervullen als Marktplaats voor Kennis en Inspiratie”, vertelt een woordvoerder. Tijdens het openingsweekend kunnen bezoekers mee met een rondleiding door het gebouw of ze gaan zelf op onderzoek uit. Medewerkers en vrijwilligers zijn in het hele gebouw aanwezig om uitleg te geven. Het programma van het openingsweekend belooft gevarieerd te worden.

“Op dit moment wordt de agenda op onze website nog steeds gevuld met activiteiten. Wil je weten wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de openingsdagen, neem dan regelmatig een kijkje op de website.”
De basis van een bibliotheek is boeken en die zullen dan ook als een rode draad door het gebouw lopen. Toen bekend werd dat de kasten later zouden worden geleverd (als gevolg van het faillissement van de leverancier die de oorspronkelijke levering zou verzorgen), is de opening van de bibliotheek een maand uitgesteld, want tja… een bieb zonder boeken is natuurlijk niet denkbaar…
“De boekenkasten staan door het hele gebouw, waarbij de rij kasten op elke verdieping wordt onderbroken voor ruimtes waar bezoekers vrij gebruik van kunnen maken. Hier kun je bijvoorbeeld je kind voorlezen, breien met andere liefhebbers of speel een potje schaak met een wildvreemde.” De bibliotheek is er ook voor alledaags gebruik. Begin de dag met een krantje; spit de actuele kranten door aan de leestafel of ga aan het werk op een van de werkplekken. Er zijn er ruim 400, dus plek genoeg, waarbij er ook plekken zijn gecreëerd op het dakterras. Geniet tijdens het werk van het fraaie decor van Deventer. Internet is net als voorheen gratis op de publiekspc’s. Bij Oscar in de bieb, de horecavoorziening die op de begane grond van het gebouw is te vinden, is een drankje en hapje te bestellen.
De ruimte in het gebouw biedt plek voor vernieuwing en innovatie. Was een bibliotheek voorheen enkel bedoeld voor het gebruik van boeken, tegenwoordig is dat heel anders. “We hebben vier plekken waar we actief op programmeren. Deze plekken noemen we de pleinen, waarbij elk plein een andere focus heeft. Zo is er het Marktplein; ideaal voor ontmoeting en debat. Op de eerste verdieping is het Speelplein te vinden. Hier ligt de focus op spelend leren en lezen voor kinderen. Hier is ook het Basisplein te vinden dat is gericht op het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals taal, rekenen en internetten. Voor het Innovatieplein moet je naar de bovenste verdieping. Hier is het mogelijk om vaardigheden te leren zoals programmeren en deze kun je meteen inzetten als je aan de slag gaat met innovatieve machines.”
De nieuwe bibliotheek is een centrum waar werk, ontmoeting en innovatie samen komen. En oh ja, wat hier ook kan… boeken uitzoeken en lenen met je bibliotheekpas. Op donderdag 27 september openen de deuren om 14.00 uur voor het publiek. www.bibliotheekdeventer.nl