Stedendriehoek

Belangrijk joodsherdenkingsproject

DEVENTER – Op zaterdag 4 mei vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen plaats. In het hele land komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten.

Het programma wordt in Deventer georganiseerd door het Etty Hillesum Centrum met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier.Dit jaar zijn er zeven woonadressen uitgekozen in de buurt van de Zwolseweg, waar huidige bewoners en nazaten zullen vertellen over de joodse bewoners van toen. Zo komt op G. Sylvanusstraat 11 Roby Jacobs speciaal over uit de Verenigde Staten; zij is in 1941 in dat huis geboren. Haar ouders zijn vermoord in Sobibor in 1943. Roby heeft door onderduik de oorlog overleefd. Op bijgaande foto ziet men Roby met haar ouders in 1942 voor hun huis. 

Het project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Maar liefst 22 plaatsen doen dit jaar mee. Het sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. 

De 162 herdenkingen vinden op 307 locaties plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Emmen, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Oss, Schoonhoven, Steenwijk, Utrecht, Valkenburg, Wageningen, Westerwolde, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad.

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl.