Stedendriehoek

Aventus en DAK op zoek naar creatieve talenten

DEVENTER – Een unieke samenwerking tussen kunstenaars en mbo-studenten is afgelopen maand van start gegaan. Doel van het project is om jonge studenten te inspireren om meer met kunst te doen. De samenwerking eindigt met een expositie in het meest iconische gebouw van Deventer.

Aventus-studenten van de opleiding Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent duiken komende weken het atelier in. Bij de Deventer Amateur Kunstenaars (DAK) werken de jongeren samen met ervaren kunstenaars aan een eigen kunstwerk. De resultaten van deze samenwerkingen worden half juli een maand geëxposeerd in de Lebuïnuskerk.

De DAK viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Gedurende dit jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Deze hebben een tweeledig doel: nieuwe doelgroepen aantrekken en ook inspiratie bieden voor de huidige leden. Door een samenwerking aan te gaan met Aventus hopen de kunstenaars ook de jongere generatie te inspireren om bezig te gaan met kunst.

Unieke samenwerking

Het is de eerste keer dat de studenten van Aventus samenwerken bij DAK. De tweedejaars volgen op school Expressief Talent, een keuzedeel van een jaar waarin ze hun eigen creatieve talenten verkennen en leren hoe ze deze vervolgens in de praktijk met kinderen in kunnen zetten. Bij DAK gaan ze praktisch aan de slag met verschillende beeldende technieken en materialen. Daarbij worden ze begeleid door DAK-docenten, daarnaast sluiten ook DAK-leden aan. Samen leren en samen creatief zijn, met als resultaat een tentoonstelling in het thema: ‘Vieren uit je DAK gaan’. De werktitel van het project is ‘In iedereen schuilt een kunstenaar’. Kunst maken is niet alleen een kwestie van doek, kwast en verf. Wie weleens naar Sterren op het Doek kijkt weet dat het een proces van vallen en opstaan is. Zo begint het bij iedereen, maar het valt te leren.