Stedendriehoek

‘Andere grote passie’Bach in de Bergkerk

DEVENTER – Aan de beroemde passietraditie voor Pasen in de Deventer Bergkerk wordt dit jaar op zondag 14 april een bijzondere nieuwe loot toegevoegd. Het Hanze Projectkoor zingt er op Palmzondag Bachs andere grote passie: de Johannes Passion.

De Johannes Passion is ten onrechte minder bekend dan de Matthäus. Hoewel het werk iets korter is, laat het in zijn intensiteit de luisteraar niet onberoerd. Dramatisch wordt het lijdensverhaal fel en direct weergegeven en schuwt Bach niet om ons de volle diepte van de emoties mee te laten beleven. Direct vanaf het indrukwekkende openingskoor voltrekt het drama zich in wervelende koren (turbae) en prachtige aria’s. Het meeslepende relaas van het lijdensverhaal wordt vertolkt door een keur aan topsolisten: sopraan Tineke Roseboom (foto), alt Emilie Wijers, tenor Henk Gunneman en bas Jan Willem van der Hagen. Barokorkest Graafschapconsort en het Hanze Projectkoor staan onder leiding van Joost Hekel.

Het Hanze Projectkoor bestaat uit bevlogen zangers uit de regio rondom Deventer en Zutphen en geeft sedert enkele jaren succesvolle concerten in beide plaatsen. Extra aantrekkelijk aan de Johannes op Palmzondag is dat het podium met de bekende ‘kruisopstelling’ van de Matthäus Passion reeds in de Bergkerk staat. Deze koortribunes staan nu echter ter beschikking van het Johannes-publiek, waardoor een unieke ervaring dicht op de klank voor de bezoeker mogelijk wordt.

Het spektakel begint zondag 14 april om 15.00 uur en vindt plaats in de Bergkerk te Deventer. Kaarten en meer informatie zijn verkrijgbaar via e-mail kaarten@hanzeprojecten.nl, telefoon 06-28705636 en website www.hanzeprojecten.nl