Stedendriehoek

Als een vis in het water

Twello Voorzitter Peter Wiggers van zwemvereniging Proteus in zwembad De Schaeck.

Door Lizanne Wesselink

Een kind dat individueel sport, leert het allerbeste uit zichzelf te halen. Een kind dat een teamsport doet, ontdekt hoe je resultaat behaalt door sociaal te zijn. Hoe mooi zou het zijn om die twee dingen met elkaar te combineren? “Heel mooi”, zegt Peter Wiggers. “En bij ons kan het gewoon.” Peter is voorzitter van de Twellose Zwem- en Poloclub Proteus en daar combineren ze beide ingrediënten. “Goed voor je ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.”

Zwemmen
Bij Proteus zijn kinderen lid van zowel de zwemafdeling als de waterpolo-afdeling. Peter: “Bij het zwemmen vragen we om individuele prestaties. Haal het beste uit jezelf en dan nóg een beetje meer. Je kunt niet op een team terugvallen, goede én slechte resultaten zijn volledig je eigen verdienste.” In de praktijk betekent het dat er tijdens het fanatiek sporten ook veel lol gemaakt wordt om zo een goed sportklimaat te creëren waarin kinderen alles durven te geven.

Waterpolo
“Bij waterpolo gaat het er vaak een stuk feller aan toe”, lacht Peter die zelf ook regelmatig in het water ligt met zijn teammaatjes. Waterpolo wordt ook wel handbal in het water genoemd, maar het blijkt een stevige contactsport waarbij snelheid en teamspirit het belangrijkste zijn. “Doordat de scheidsrechter hoog boven het veld zit, kun je je niet misdragen zonder dat het consequenties heeft voor je hele team. Je krijgt na een overtreding een tijdstraf en dat benadeelt je hele team. Een goede oefening in fair play dus.”

Levenslessen
De rol in de maatschappij van sportverenigingen is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Peter: “Doordat de overheid steeds meer van burgers zelf vraagt, nemen verenigingen een steeds prominentere plek in het leven van mensen in. Je leert hier over winnen en verliezen, je maakt vrienden, je deelt lief en leed met elkaar. Je ontwikkelt je hier als mens, leert belangrijke levenslessen, en wij voelen ons verantwoordelijk voor onze leden. De vitaliteit van inwoners komt hier tot leven.”

Vitale vereniging
Met de vitaliteit van Proteus zelf zit het gelukkig helemaal goed. Proteus is een van de grootste sportverenigingen in de gemeente Voorst. “Daar ben ik wel heel trots op ja”, zegt Peter. “We sporten op tamelijk incourante uren en we zijn altijd weer gebonden aan een bak water. Dat soort issues spelen bij andere verenigingen een stuk minder, maar desondanks hebben wij toch bijna 250 leden in ons bestand.” Inzetten op groei is dan ook niet het belangrijkste thema voor de komende jaren.

Sportklimaat
Ik vind een veilig sportklimaat het belangrijkste. “Er zijn in de stedendriehoek best wat vergelijkbare verenigingen, maar toch hebben wij ook veel sporters van buiten de gemeente bij onze club. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en vol vertrouwen in het water ligt. Wij gaan voor een veilig sportklimaat. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Nou, ik kwam zelf in mijn studententijd ieder weekend terug naar Twello om te waterpoloën. Ik vind hier veel meer dan een uurtje fysieke inspanning. Het is ook het gevoel ergens bij te horen en mensen achter je te hebben staan. In voor- én in tegenspoed. Dat gun ik iedereen.”

https://proteus.nu/