Stedendriehoek

Alle bladeren verzamelen!

DEVENTER – De jaarlijkse bladverzamelwedstrijd van de Deventer Schoon Familie is vorige week begonnen; leerlingen van achttien deelnemende basisscholen uit de gemeente Deventer kunnen het afgevallen blad op stoepen, straten en pleinen verzamelen en in de bladkorf doen die bij de school staat. Bennie Bladman heeft alle kinderen opgeroepen om blad rondom de scholen op stoepen en in straten te verzamelen. Het is elk jaar weer spannend: welke scholen gaan er winnen?

Er zijn eigenlijk twee wedstrijden: één voor de scholen in het buitengebied en één voor de scholen in de stad. In het buitengebied ligt immers veel meer blad, dat zou de wedstrijd niet eerlijk maken. De leerlingen verzamelen – eventueel met hulp van ouders, team en omwonenden – het blad dat in die weken op straat en op de stoepen ligt. Ze mogen zakken met blad van huis meenemen, maar met de hele klas in de straten rondom de school gaan harken en vegen is ook een heerlijke herfstklus en levert heel veel blad op.

De leerlingen doen het blad – uiteraard zonder zakken en ander afval – in de bladkorf. In de tuinen en parken mag het lekker blijven liggen; daar is het goed om de grond te beschermen tegen de kou en dient het als (warme) schuilplaats voor veel kleine dieren. Het gaat er om dat het blad op straten, stoepen en pleinen wordt opgeruimd, want daar kan het gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij slecht weer. Elk jaar zijn de leerlingen van de deelnemende scholen enthousiast aan het werk en vaak worden al heel snel de eerste volle bladkorven gemeld. Dan wordt gemeten hoe hoog de stapel blad is; dat wordt genoteerd en dan wordt de bladkorf leeggehaald.

Op donderdag 7 november wordt het echt spannend. Dan vindt rond 12.30 uur de finale plaats. Om 12.20 uur wordt bij elke deelnemende school – voor de laatste keer – gemeten hoe hoog de bladberg is. Dat doet de bladambassadeur die aan de school is toegewezen door Bennie Bladman, in samenwerking met de bladpeilassistent, de contactpersoon van de school.