Stedendriehoek

Adrian Borland geëerd met evenement in Deventer

Deventer – De bekende presentator Jan Douwe Kroeske doet woensdag 23 mei mee aan een eerbetoon voor de Engelse popmuzikant Adrian Borland. Deze oprichter en frontman van The Sound trad in de jaren tachtig veelvuldig in Deventer op. Van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 mei wordt Borland in Deventer geëerd tijdens een ‘Party of the mind’ week, naar een titel van een van zijn songs. De week wordt georganiseerd door De Hip, filmhuis De Keizer, ClubUp en enkele liefhebbers.

The Sound uit Engeland geldt als een van de beste en tevens meest onderschatte bands uit de jaren tachtig, met Borland als drijvende kracht. The Sound was ‘wereldberoemd in Nederland’. Na het opheffen van de band begin 1988 verblijft Borland nog jaren in Nederland. Hij werkt veelvuldig samen met diverse Nederlandse popmuzikanten en treedt in deze periode ook veelvuldig op in De Elegast van Fonz Scheepstra, de huidige uitbater van De Hip. “In mijn angry young men-jaren, rond 1980, vond ik The Sound veel spannender dan The Cure, Simple Minds of U2 die veel bekender zijn geworden. Borland was enorm gedreven, heel puur. Ik vond het heel bijzonder dat ik vanaf 1996 bevriend met hem ben geraakt en hij vier keer heeft opgetreden in De Elegast in Deventer. Optredens die op iedereen grote indruk hebben gemaakt.”

Documentaire
Borland leed aan een psychische ziekte die zijn functioneren als popmuzikant en songwriter ernstig belemmerde en uiteindelijk in april 1999 tot zijn zelfdoding leidde. De Nederlandse fan Jean-Paul van Mierlo besloot enkele jaren geleden een documentaire te maken over de getormenteerde geest van Borland. Marc Waltman tekende voor de regie van ‘Walking in the opposite direction’ die november 2016 in première ging op de International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en daar zeer goed werd ontvangen.

Deze documentaire wordt op 23 mei om 20.00 uur getoond in Filmhuis De Keizer. Aansluitend is vanaf 22.00 uur in De Hip een panel met onder meer Jan Douwe Kroeske, drummer Mike Dudley van The Sound, en Fonz Scheepstra van De Hip. Psychiater Birgit aan de Stegge en verpleegkundig specialist Machteld Maat gaan in op de stoornis van Borland en Jean-Paul van Mierlo en Marc Waltman vertellen over de totstandkoming van de documentaire. Pieter Holkenborg van de band Automatic Sam speelt enkele nummers van Borland.

Tevens is in de Hip een tentoonstelling met onder meer gitaren, persoonlijke fotos tekeningen en handgeschreven teksten van Borland evenals tourboeken posters t-shirts tour- en promotieposters van The Sound.

Undercoversessie
Op donderdag 24 mei is om 21.30 uur in De Hip een undercoversessie met muziek van The Sound onder leiding van Pieter Holkenborg (Automatic Sam /Ten East) – zang gitaar. En met Jeroen Hobert (Bökkers Horse Company) – drums Timon Massop (HEIZA) – toetsen en Xavier Teerling (The Kevin Costners) – bas.
De Borlandweek eindigt zaterdag 26 mei in De Hip met de dansavond ‘Party of the mind’. Op een plasmascherm worden videobeelden van concerten geprojecteerd evenals beelden uit de postpunk- en nieuw waveperiode. Aanvang is om 22.00 uur.