Stedendriehoek

Aanloop naar 75 jaar bevrijding Deventer in Museum De Waag

DEVENTER – In 2020 viert Nederland 75 jaar Vrijheid. Ook Museum De Waag herdenkt volgend jaar de oorlog van maart tot en met september in de tentoonstelling Deventer in de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar vrijheid’.

Ter aankondiging van deze tentoonstelling zijn door bureau Piece of Jake diverse zwart-wit fotos ingekleurd. Een voorproefje van deze foto’s allen gemaakt in de gemeente Deventer tijdens de oorlog is momenteel in de tentoonstelling ‘Deventer. Stad van de IJssel’ te zien.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 passeerden Duitse troepen onze Oostgrens. Deventer was de eerste bestemming. Om de Duitsers tegen te houden bliezen Deventenaren de spoorbrug en schipbrug op. De aanvoer van Duitse troepen ging echter onverminderd door en bij Zutphen lukte het hen wel om de IJssel over te steken. Bijgaande foto is gemaakt na 10 mei en toont mannen die broden inladen om de bewoners van de Worp te bevoorraden.

Op de tweede foto geschoten op 28 juni 1941 worden Deventenaren toegesproken door Dr. Schröder de Beauftragte voor Overijssel tijdens een manifestatie van de NSDAP en de NSB. Een luidsprekersinstallatie schalt marsmuziek over het plein. Hij verkondigt dat Duitsland nu is aangetreden ter bescherming van Europa tegen de joodse wereldmacht in het oosten de Sovjet Unie. Enkele weken later werd de synagoge aan de Golstraat vernield.

“Heeft u bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog gemaakt in Deventer die u graag ingekleurd ziet? Mail deze foto’s naar communicatie@deventerverhaal.nl . Een selectie zal worden ingekleurd en worden geëxposeerd in de tentoonstelling in 2020.”

Museum De Waag is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl.