Stedendriehoek

‘Zoveel asielhonden wachten op nieuw, warm mandje’

APELDOORN/ALMERE – Liefst driehonderd enthousiaste hondenbezitters hebben zich, samen met hun trouwe viervoeter, aangemeld om op zondag 15 september in Almere mee te doen aan een sponsorloop voor asielhonden. De Dog Fun Run is een nieuw evenement, waarbij de deelnemers tijdens een leuke en uitdagende dag zich inzetten voor honden die tijdelijk geen baasje hebben om mee te trainen en te spelen.

“Het is fantastisch dat zoveel mensen en honden hieraan meedoen. Met de Dog Fun Run willen we geld ophalen om deze honden ook beweging en plezier te geven. Daarvoor zijn trainings- en speelmaterialen en goed ingerichte hondenspeelweides nodig”, aldus Apeldoornse Jolanda Schaake (42), die meedoet met haar boxer Duke. “Hij is net 4 jaar geworden en maakt sinds een jaar deel uit van ons gezin.”

De medewerkers van dierenopvangcentra doen er alles aan om het verblijf voor de dieren zo prettig mogelijk te maken. “Toch kunnen zij niet dezelfde zorg en aandacht geven die een hond bij een eigen baas wél kan krijgen. Daar heeft een deel van de honden het best moeilijk mee. Voor hen is beweging, uitdaging en plezier extra belangrijk, om fit te blijven, problemen tijdens hun verblijf te voorkomen en te verkleinen en voor revalidatie na medische zorg. Het is noodzakelijk voor hun gezondheid en welzijn, maar vergroot ook hun kans om snel een nieuw thuis te vinden. Een fitte, gezonde hond is een blije hond en daardoor aantrekkelijker voor mensen die een hond willen adopteren.”

Schot in de roos

Jolanda motiveert haar deelname aan de Dog Fun Run als volgt: “Ten eerste natuurlijk voor het goede doel en ten tweede omdat ik het leuk vind met Duke bezig te zijn. Duke is onze tweede herplaatser. Er zijn zo ontzettend veel honden in de asielen die wachten op een nieuw, warm mandje, maar ook honden die verwaarloosd worden of door privéomstandigheden een ander huis zoeken. Wij hebben Duke via de stichting Boxergeluk gekregen. Hij moest weg bij zijn baasjes, omdat zij vanwege een scheiding niet meer voor hem konden zorgen. Duke is echt een schot in de roos: hij is een heel lieve boxer, lief voor mens en dier, met uiteraard ook zijn boxerstreken.”

Ze vervolgt: “Om een goede band met hem op te bouwen, ben ik al snel begonnen met het volgen van gehoorzaamheidstrainingen bij Fabina Mos van Flexdogs Apeldoorn. Zij heeft me geleerd hoe ik Duke dingen kan aanleren. Ik ben zeer benieuwd hoe hij het gaat doen bij de Dog Fun Run. Er zijn daar natuurlijk veel honden en aangezien Duke andere honden erg leuk vindt en super-enthousiast is, zal het een enorme uitdaging gaan worden om hem door het parcours te begeleiden. Het parcours dat wij gaan lopen is 4 kilometer lang en zal uit zo’n twintig obstakels bestaan. Ook water en modder, dus wat betreft de fun zitten we – denk ik – wel goed, haha.”

Streefbedrag

Het streefbedrag van de Dierenbescherming is 30.000 euro en dat gaat zeker gehaald worden, verwacht Jolanda. “Vind je het leuk om een donatie te doen voor Duke en mij, neem dan eens een kijkje op mijn persoonlijke pagina www.dogfunrun.nl/actie/jolanda-schaake. Ik heb mijn streefbedrag van 500 euro nog niet bereikt, dus alle beetjes zijn zeer welkom!”