Stedendriehoek

Zonneboot voor het eerst naar open zee

APELDOORN – Apeldoorner Olmar van Beurden is in augustus begonnen bij het TU Delft Solar Boat Team. Het team gaat dit jaar een grote stap maken door als eerste Nederlandse ploeg een zonneboot te bouwen die lange afstanden op de open zee moet trotseren. Met deze boot zijn ze van plan komende zomer The Offshore Challenge in Monaco, het wereldkampioenschap voor zonneboten, te winnen én een wereldrecord te verbreken.

Olmar is na zijn tijd op Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn begonnen aan zijn studie Electrical Engineering in Delft. Dit jaar versterkt hij het nieuwe team als Chief Electronics. Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit een groep van 26 studenten van tien verschillende faculteiten van de TU Delft. Olmar heeft zijn studie een jaar lang stopgezet om fulltime een boot te ontwerpen en bouwen die volledig vaart op zonne-energie: “Mijn taak is om het overzicht te behouden binnen het Department Electronics. Ik houd me bezig met de energievoorziening en de batterij van de boot. Dit is essentieel voor het vooruit komen van de boot en het behouden van de veiligheid.”

Ruige zee trotseren
Voor het eerst in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team zal de zonneboot de open zee gaan bevaren. Tot op heden vonden de wedstrijden uitsluitend plaats op binnenwateren. Het team gaat deelnemen aan de grootste internationale competitie voor zonneboten: The Offshore Challenge in Monaco. Olmar: “Dit betekent dat we dit jaar rekening moeten gaan houden met compleet nieuwe situaties, zoals hoge golven, hevige windvlagen en langere afstanden ver van de kust. De wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, variërend van etappes van 30 tot 93 kilometer en van Monaco naar zowel Cannes in Frankrijk als de oversteek naar Italië. Om de competitie te winnen zal de snelste tijd neergezet moeten worden bij beide races. Dit belooft een flinke uitdaging te worden aangezien we gaan racen tegen bedrijven en particulieren. Het team zal de innovatieve technieken zo goed mogelijk inzetten en er alles aan doen om de competitie te winnen!”

Wereldrecordpoging
Naast het winnen van de wedstrijd, is het doel komend jaar om het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken. Eind juli wil het team dit beroemde stukje zee tussen Calais en Dover in een recordtijd proberen af te leggen. “Door deel te nemen aan de race in Monaco en de wereldrecordpoging wil ons team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, zelfs op de open zee, en daarbij de maritieme sector inspireren.”