Stedendriehoek

Zoete herinnering in de kerk

APELDOORN – Op vrijdagavond 12 oktober geeft het Apeldoorns Renaissance en Barok ensemble En Suite, onder leiding van Coert Bremmers, een concert getiteld Doulce Memoire (= zoete herinnering). Uitgevoerd worden werken van Orlando do Lasso, Tallis, Josquin des Prés, J.S. Bach, Homilius en anderen.

In hun tijd gebruikten componisten dikwijls populaire liedjes als uitgangspunt voor hun composities. Men hoort bijvoorbeeld het thema van het chanson Doulce Memoire terug in delen van een mis van Lasso. En Suite laat ook enkele toppers horen uit het oude-muziekrepertoire die nooit vervelen, zoals het dans- en drinkliedje Tourdion en het ontroerende Mille regretz van Josquin.
En Suite bestaat uit een vierstemmig koor en een instrumentalistenensemble met blokfluiten, strijkers, hobo’s, fagot en gitaar. Hoewel het repertoire met name bestaat uit muziek uit de periode van circa 1500 tot 1700, maakt het ensemble in dit concert een uitstapje naar de 20e eeuw met Da Pacem van de hedendaagse componist Arvo Pärt. Hij baseerde zijn compositie op een gregoriaanse melodie, net als Orlando di Lasso 450 jaar eerder. Deze bede om vrede vormt zowel de opening als de afsluiting van dit concert.
Het concert in de Goede Herderkerk, Asselsestraat 199, begint om 20.00 uur. Kaarten kosten €10,- in de voorverkoop via de website www.ensemble-ensuite.nl en €12,- aan de kerk. Jongeren onder de 18 jaar betalen de helft.