Stedendriehoek

‘Zo mooi dat de route dwars door het centrum voert’

APELDOORN – Vrijdag 31 mei vindt weer de Nacht van Apeldoorn plaats, dit jaar met de eerste editie van het gelijknamige wielercriterium. Tussen 17.00 en 20.00 uur worden drie wedstrijden verreden: twee met voormalig profwielrenners achter de derny plus een beloften/elitewedstrijd voor dames. De route van bijna 1 kilometer loopt door het centrum van de stad.

Voor de dameswedstrijd zijn er inmiddels ruim dertig aanmeldingen, onder wie de Apeldoornse klasbakken Nadia Stappenbelt en Winanda Spoor, beiden 28 jaar. Zij voelen er wel wat voor om vrijdag voor eigen publiek de strijd aan te gaan. Maar de eerste, logische vraag aan beiden luidt: ‘Gaan jullie voor de winst?’ Ze knikken: “In eerste instantie wel, natuurlijk. Maar het is vooraf moeilijk in te schatten hoe zo’n koers zal verlopen. Van de dertig deelneemsters is sowieso al de helft van De Adelaar zelf. Wanneer iemand van onze vereniging voorop ligt, ga je er natuurlijk niet achteraan om voor eigen succes te rijden. Ook al wil je nóg zo graag zelf winnen, dát doe je niet! We hebben zelf immers ook prachtige resultaten kunnen boeken dankzij de inzet van onze ploeggenoten.”

Met lede ogen
Beide dames hebben de laatste jaren met lede ogen moeten aanzien dat mooie criteriums in Apeldoorn en directe omgeving voor het vrouwenpeloton zijn gesneuveld. “De Ronde van Gelderland, de Ronde van Ugchelen, het waren fijne wedstrijden. Maar door de komst van nieuwe wedstrijden voor de UCI-rensters (Union Cycliste Internationale, oftewel: Internationale Wielerunie) op de kalender werd het peloton in genoemde wielerronden helaas te ver uitgehold. Ook daarom zijn we blij met dit nieuwe criterium Nacht van Apeldoorn, en al helemaal dat de route dwars door de binnenstad voert.”

Winanda, geboren en getogen in Den Haag, kwam zesenhalf jaar geleden ‘voor de liefde’ naar Apeldoorn. “Dat was geen cultuurschok hoor”, zegt ze lachend. “Met mijn ouders kwam ik als klein meisje al vaak op de Veluwe.” Nadia en Winanda zijn goede vriendinnen geworden, zowel privé als sportief bij De Adelaar. Ondanks hun gemeenschappelijke leeftijd is er wel een kloof in ervaring op de racefiets. Winanda fietst al vanaf haar jongste jeugd mee en heeft inmiddels al vele nationale titels op haar naam staan, Nadia daarentegen begon pas op 18-jarige leeftijd met wielrennen. “Ik ben opgegroeid in de winkel van mijn ouders, Stappenbelt Specialized Concept Store, en ging ook regelmatig mountainbiken met mijn vader Gert. Maar ik heb door de jaren heen echt ‘alle’ sporten uitgeprobeerd, voordat ik uiteindelijk bij De Adelaar op de racefiets stapte. Ik rijd graag mijn wedstrijden, maar wel voor de lol hoor. Ik werk 38 uur en train hooguit een paar uur in de week.” Winanda glimlacht: “Voor mij ligt dat anders; ik kom zeker aan de twintig uur training per week en ga daarvoor ook naar bijvoorbeeld Australië en de Verenigde Staten.”

Leuk programma
De start van de Giro d’Italia in Apeldoorn in 2016 was voor Marco Bod van Stichting Centrum Evenementen Apeldoorn de directe aanleiding om de Nacht van Apeldoorn terug in het leven te roepen, na vele jaren afwezigheid, met diverse side events. En natuurlijk was er in dat kader ook de wens om een nieuw wielerevenement voor Apeldoorn te introduceren. De route van het criterium voert langs horeca in de binnenstad, zoals het Caterplein, het Leienplein, het Raadhuisplein, Het Stadscafé en de Kapelstraat. Start en finish zijn bij het Leienplein. Een andere hot-spot is het ACEC gebouw aan de Roggestraat. Bod: “Daar komt het wedstrijdsecretariaat, daar verzamelen de deelnemers en de derny’s en daar kunnen ze zich omkleden. Ook voor het bedrijfsleven gaan we hier een mooie ruimte inrichten met een leuk programma. Na de huldigingen van de winnaars op het Leienplein gaan we in het ACEC onder meer tafelinterviews verzorgen, geleid door John Vingerling en met onder anderen Cees Priem.”

Mooi affiche
De organisatie van het evenement heeft het deelnemersveld inmiddels rond voor de gewezen profwielrenners. “Met gepaste trots kunnen we melden dat vrijdag Kenny van Hummel, Maarten den Bakker, Bart Voskamp, Michael Boogerd, Jelle Nijdam, Fulco van Gulik, Erwin Nijboer, Steven de Jongh, Paul van Schalen, Gert Jakobs en Marc Lotz door de binnenstad zullen koersen tijdens het derny-spektakel”, vertelt Fred Buitenhuis namens De Adelaar. Hij zal zelf deelnemen als dernyrijder, samen met onder anderen Gerrit Möhlmann. “Het deelnemersveld wordt aangevuld met de talentvolle Adelaar-renners Carlo Cesar, Maikel Willemsen, Wilbert van ’t Loo en Niels van Otterloo. Vijftien man in totaal, een mooi affiche.”

Op het Leienplein, waar het podiumprogramma met muziek die dag al om 16.00 uur los barst, komt een racefiets te staan voor een green screen. Bod: “Je kunt hier op de foto met welke achtergrond je ook wilt. We maken van elke foto twee afdrukken: één voor jezelf en één voor de ‘wall’ van hoofdsponsor Merida Bikes. De mooiste foto wordt beloond met een gesigneerd tricot van Vincenzo Nibali.”