Stedendriehoek

Zinnig of bodemloze put?

APELDOORN – Ontwikkelingswerker Henk Holtslag wil graag met Apeldoorners in discussie over het thema ‘Ontwikkelingshulp: zinnig of een bodemloze put?’ Dat doet hij op woensdag 7 november tijdens het OKW-café in het ACEC gebouw, Roggestraat 44.

Henk begon zijn ‘hulpcarrière’ in 1980 als lid van het Apeldoorns Energie Comité. “Het idee was dat iedere boer zijn eigen energie zou kunnen/moeten opwekken met een windmolen. Met collega’s bouwde ik een windmolen, die echter tijdens een storm explodeerde.”

Met de ervaring van deze mislukking in Nederland ging hij met zijn gezin naar Nicaragua en werkte daar vier jaar in een project met windmolens voor irrigatie. Toen ook dat deels mislukte  kwam het inzicht: “Simple is not easy.” Het moest eenvoudiger en goedkoper en Holtslag ging daarom door met de zogenoemde touwpomp, een handpomp die met lokale materialen gebouwd kon worden. “Dat werd wel een succes en met anderen trainde ik lokale bedrijfjes, met als resultaat dat er nu 70.000 touwpompen zijn, die ruim 30% van de watervoorziening op het platteland in Nicaragua verzorgen. Die pompen zijn gebouwd door bedrijfjes die doorgingen na de training.”

Weer terug in Nederland werkt hij via korte missies in Afrika vanuit dezelfde visie. Henk gaat tijdens het OKW-café vertellen over zijn ervaringen in een tiental ontwikkelingslanden met mislukkingen en nu ook successen.