Winacties

Wereldtop baanwielrennen schittert op NK

APELDOORN – Het wereldkampioenschap op de baan eerder dit jaar in Apeldoorn was een doorslaand succes voor de Nederlandse ploeg, die van de openings- tot de slotdag succesvol was. Er is een nieuwe kans om vedetten als Kirsten Wild, Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee van dichtbij in actie te zien komen en wel tussen kerst en oud & nieuw. Van donderdag 27 tot en met zondag 30 december komen de beste baanwielrenners van Nederland aan de start op het Nederlands Kampioenschap in Omnisport.

Meervoudig wereldkampioene Kirsten Wild, die zal aantreden in haar in Apeldoorn veroverde regenboogtrui, is niet de enige vedette die op haar thuisbaan in actie te zien is: ook Olympisch kampioene Elis Ligtlee is present. De Eerbeekse won in Rio de Janeiro goud op de keirin en zal nu azen op een nationale titel. Met een steeds sterker veld concurrentes is strijd op de sprintnummers bij de vrouwen gegarandeerd. Laurine van Riessen was de grote slokop van het vorige NK, maar ook Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en de jonge Steffie van der Peet mikken op eremetaal. Lamberink en Van de Wouw eisten onlangs op de teamsprint al een eerste nationale titel op.

Bij de mannen is het niet anders. Het trio van BEAT Cycling Club – Matthijs Büchli, Theo Bos en Roy van den Berg – neemt het op tegen het sterke blok van oranje, met Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Nils van ’t Hoenderdaal en Sam Ligtlee voorop. De top was nog nooit zo breed in Nederland en dan te bedenken dat een nieuwe lichting ook loert op een kans om zich in de strijd om de medailles te mengen. De eerste wereldbekerwedstrijden op de sprint toonden aan dat het publiek in Omnisport straks op het NK niet alleen naar de nationale maar zelfs naar de mondiale top op de snelle onderdelen zit te kijken.

Op de duuronderdelen bij de vrouwen is Kirsten Wild nog altijd een klasse apart. Niet zo vreemd als je beseft dat ze eerder dit seizoen in Apeldoorn wereldkampioene op het omnium, de scratch en de puntenkoers werd. Amy Pieters won toen zilver op de koppelkoers, samen met Wild, en zal nu ook haar grootste uitdager zijn op veel onderdelen. Maar ook jonge rensters als Kirstie van Haaften, Amber van der Hulst en Lorena Wiebes zijn gretig om hun slag te slaan tussen deze mondiale toppers.

Bij de mannen zie je jaarlijks de specialisten aan het werk, maar ook de wegprofs, onder wie de mannen die net na de jaarwisseling aantreden in de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. De afgelopen weken meldden wegprofs als Fabio Jakobsen, Raymond Kreder, Jan Willem van Schip en Ramon Sinkeldam zich voor de baantrainingen en uiteraard zijn de echte baanspecialisten als Dion Beukeboom, Melvin van Zijl en Wim Stroetinga in actie te zien tijdens de nationale titelstrijd op de piste.

Tickets zijn al te koop vanaf €7,50 en beschikbaar via www.nkbaanwielrennen.nl. Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten, kunnen tot uiterlijk maandag 24 december 12.00 uur een mailtje sturen naar redactie@stedendriehoek.nl.

Programma: 27/12: sprint mannen, individuele achtervolging mannen, 500 meter tijdrit vrouwen en puntenkoers vrouwen. 28/12: scratch mannen, individuele achtervolging vrouwen en sprint vrouwen. 29/12: 1 kilometer tijdrit mannen, keirin vrouwen, puntenkoers mannen en koppelkoers vrouwen. 30/12: keirin mannen, scratch vrouwen en koppelkoers mannen.