Winacties

Sint komt weer slapen in Het Woldhuis

APELDOORN – Elk jaar, in het weekend na de landelijke intocht van de Sint, komt de heilige bisschop Sint-Nicolaas een weekend logeren in landhuis Het Woldhuis, Het Woldhuis 11 te Apeldoorn. Hoewel de kaarten voor de rondleidingen door dit huis al uitverkocht zijn, valt er op het buitenterrein op zaterdag 24 en zondag 25 november – beide dagen van 09.30 tot 17.30 uur – genoeg te doen. Initiatiefnemer Arendo Sturre: “Het buitenterrein is gratis te betreden en dermate aantrekkelijk dat men zich daar prima een paar uur kan vermaken.”

Het Logeerhuis van Sint-Nicolaas wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd in het Woldhuis. Het idee komt van Arendo Sturre, die al langer Sint-Nicolaasevenementen en activiteiten organiseert. “Als je teruggaat naar de oorsprong van het feest, dan gaat het om geven”, legt de initiatiefnemer uit. “Ik ga zelf naar de kerk en daar gaat het ook vaak om belangeloos iets doen voor een ander. Dat heet diaconie. Voor mij is Sint-Nicolaas het beeld van een diaconaal persoon. Hij was constant bezig om iets aan anderen te geven.” Met dit in Arendo’s achterhoofd wilde hij een evenement organiseren dat de oorsprong van het Sint-Nicolaasverhaal in het leven roept. “Dichterbij het leven van de heilige bisschop en zijn pieten kom je niet. Bij ons stap je echt hun leven in. Dat doet zoveel met iemand, ook volwassenen. Ze gaan er bijna weer in geloven.”

Het buitenterrein is vrij toegankelijk en er is een ruim aanbod aan activiteiten. Sommige activiteiten zijn gratis, voor een aantal is een muntje nodig. Deze zijn bij de kassa te koop. “Wat mensen zoal kunnen doen? Er staan springkussens, een draaimolen, kinderen kunnen popcorn bakken met IVN (de eigenaar van het Woldhuis), ze kunnen bij de schimmel van Sint-Nicolaas terecht. Kinderen kunnen broodjes bakken bij het kampvuur met Kampvuurpiet. Er staat een grote klimwand waar ze op kunnen en met de tokkelbaan weer naar beneden. Kinderen kunnen ook hun pietendiploma halen. Er is een grote kapschuur op het terrein. Deze is dichtgemaakt en verwarmd, waar mensen lekker een kopje koffie of thee kunnen drinken. Hierbinnen is ook elk uur een optreden, van onder anderen goochelpiet Piet latuspas en het pietenduo DJ & Pesto.”

Het bestuur van het Logeerhuis probeert het evenement ieder jaar weer te vernieuwen. “Door het aan te passen blijft het voor de bezoekers, onszelf en onze 200 vrijwilligers ieder jaar leuk. Zo hebben we dit jaar naast Amerigo ook een tweede schimmel staan: het kindje van Amerigo. En in de kapschuur – die omgetoverd is tot het Pietencafé – vindt er een optreden plaats van het Jeugdcircus Apeldoorn.”

Zoals gezegd: de rondleidingen door het huis zijn inmiddels uitverkocht, maar Nieuwsblad Stedendriehoek mag er toch nog een paar verloten voor zondag 25 november 14.30 uur. Belangstellenden kunnen uiterlijk donderdag 22 november 15.00 uur een mailtje sturen naar: redactie@stedendriehoek.nl .