Winacties

Oranje heeft een rijke historie

APELDOORN – De Volleyball Nations League is dé elitecompetitie van wereldvolleybalbond FIVB. Het Nederlands vrouwenteam is een van de vaste deelnemers aan dit toernooi, hetgeen de status van Nederland als topland bevestigt. In 2018 speelde Nederland twee Volleyball Nations League toernooien in eigen land, in Apeldoorn en Rotterdam.

Dit jaar, van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 mei, is Apeldoorn de enige stad die het voorrecht heeft een driedaags toernooi te mogen organiseren. Van 1993 tot en met 2017 heette de jaarlijkse intercontinentale landencompetitie de World Grand Prix. In 2007 veroverde Oranje onder leiding van bondscoach Avital Selinger de gouden medaille, een prestatie die tot de dag van vandaag ongeëvenaard blijft. Het team verraste destijds alle grootmachten en won in het Chinese Ningbo de finaleronde.

In 2016, vlak voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, won Oranje voor de tweede keer een medaille. Met de markante bondscoach Giovanni Guidetti aan het roer werd in de Thaise hoofdstad Bangkok het brons veroverd na een heroïsche 3-2 overwinning op Rusland. Het bleek de opmaat voor een prachtige olympische campagne in Brazilië enkele weken later. Het grootste deel van de selectie dat in 2016 brons won, is nu nog steeds actief in Oranje.

In 2018 wijzigde wereldvolleybalbond FIVB het format en werd de naam van de jaarlijkse landencompetitie omgedoopt tot Volleyball Nations League. Nederland bereikte vorig jaar de finaleronde, maar kon daarin geen potten breken. Oranje eindigde op een gedeeld vijfde plaats.

De Volleyball Nations League is een reizend circus dat de conditie van haar deelneemsters flink op de proef stelt. Vijf weken op rij speelt Oranje van dinsdag tot en met donderdag een toernooi, telkens in een ander land. Als Nederland na deze 15 poulewedstrijden in de top 5 van de ranglijst staat, dan plaatst het zich voor de finaleronde in het Chinese Nanjing.

Voor bondscoach Jamie Morrison is het de kunst zijn team gedurende deze reis rond de wereld fit te houden. De belasting voor de topspeelsters is namelijk erg hoog. Na afloop van het succesvolle WK in Japan, vorig jaar oktober, moesten de internationals zich direct weer melden bij hun clubs. Nu wordt de omgekeerde route afgelegd, kort na het clubseizoen start immers de Volleyball Nations League alweer. Met het olympisch kwalificatietoernooi, het EK en de World Cup nog in het vooruitzicht zal Morrison de belasting van zijn speelsters nauwkeurig moeten bewaken. Dit zal betekenen dat tijdens de Volleyball Nations League, naast de bekende gezichten, ook nieuwe talenten de kans krijgen om zich te laten zien.

Oranje tegen Brazilië, Bulgarije en Polen in Apeldoorn
Nederland speelt van 28 tot en met 30 mei in het Apeldoornse Omnisport tegen respectievelijk Brazilië, Bulgarije en Polen. Brazilië is met voorsprong het meest succesvolle team uit de World Grand Prix / Volleyball Nations League. Maar liefst twaalf keer eisten de Zuid-Amerikaanse volleybalsters het goud op in deze competitie. De wedstrijden tegen Brazilië staan altijd garant voor spektakel. Bulgarije en Polen behoren in het vrouwenvolleybal tot de subtop. Met Polen heeft Nederland sinds kort een bijzondere band. Samen met dit ‘volleybalgekke’ land zal Nederland namelijk in 2022 het WK organiseren, voor het eerst in de geschiedenis. Op dit WK zal Apeldoorn een van de speelsteden zijn.

Programma Volleyball Nations League Apeldoorn

Datum

Tijd

Wedstrijd

Locatie

Di. 28-05

19.30 uur

Nederland – Brazilië

Apeldoorn (Omnisport)

Wo. 29-05

19.30 uur

Nederland – Bulgarije

Apeldoorn (Omnisport)

Do. 30-05 (Hemelvaartsdag)

16.30 uur

Nederland – Polen

Apeldoorn (Omnisport)

 

Deelnemende teams Volleyball Nations League
Brazilië, Italië, Verenigde Staten, China, Servië, Thailand, Turkije, Zuid-Korea, Duitsland, Japan, Rusland, Bulgarije, Dominicaanse Republiek, Polen, België en Nederland.
Meer informatie: volleybal.nl/evenementen

Lezersactie
Wil je kans maken op toegangskaarten voor een van de wedstrijden in Omnisport of een verrassingscadeau? Stuur dan een e-mail naar redactie@stedendriehoek.net. Dit kan tot en met maandag 20 mei.